Ja Ja je živela skupaj s samcem po imenu Le Le. Foto: AP
Ja Ja je živela skupaj s samcem po imenu Le Le. Foto: AP

20-letni dogovor o "izposoji" med kitajskim združenjem živalskih vrtov in živalskim vrtom Memphis v Tennesseeju, se je letos iztekel brez podaljšanja. Tako se je velika panda Ja Ja, ki je zadnji dve desetletji v Ameriki preživela "na posoji", končno le vrnila domov in je že pristala v Šanghaju. Na poti jo je spremljal tudi veterinar.

Popotovanje priljubljene pande, ki se je sicer skotila 3. avgusta 2000 v Pekingu, so oboževalci pozorno spremljali tudi na spletu, nekateri so zahtevali tudi prenos prihoda v živo. O tem je sicer poročal kitajski državni medij, tema pa se je uvrstila med 10 najbolj priljubljenih na družbenem omrežju Weibo, poroča AP.

Med kitajskimi uporabniki je bila sicer priljubljena predvsem fotografija kitajske televizijske hiše Phoenix News – ta prikazuje Ja Ja, kako se je pred odhodom olajšala in živalskemu vrtu tako pustila "darilo". V živalskem vrtu, kjer je Ja Ja živela skupaj s samcem po imenu Le Le, ki se je skotil leta 1998, a poginil februarja letos, so pandi v slovo priredili tudi poslovilno zabavo. Zaposleni so dejali, da jo bodo pogrešali.

Obtožbe zanemarjanja so zanikali

Potem ko se je na začetku leta 20-letna posojilna pogodba končala brez podaljšanja, so po kitajskih družbenih omrežjih zakrožile fotografije neenakomerno poraščene Ja Ja z razbarvano dlako, ki so jih pospremile obtožbe o zanemarjanju.

Živalski vrt v Memphisu je v izjavi dejal, da stanje kožuha pande ni vplivalo na kakovost njenega življenja. Šlo naj bi za kronično bolezen kože in dlake, ki je povezana z njenim imunskim sistemom in na katero neposredno vplivajo hormonska nihanja. Obenem so poudarili, da glede zdravja črno-bele medvedke mesečno poročajo kitajskemu združenju živalskih vrtov.

Pričakovana življenjska doba velikih pand v divjini je približno 15 let, v ujetništvu pa so dočakali tudi do 38 let.