Lauro Palmer, lepo in priljubljeno kraljico šolskega plesa, ki za podobo popolnega ameriškega dekleta skriva temačno skrivnost, zasvojenost in promiskuitetnost, je upodobila Sheryl Lee. Foto:
Lauro Palmer, lepo in priljubljeno kraljico šolskega plesa, ki za podobo popolnega ameriškega dekleta skriva temačno skrivnost, zasvojenost in promiskuitetnost, je upodobila Sheryl Lee. Foto:
Pozdravljeni v Twin Peaksu! Serijo, ki je postavljena ob kanadsko mejo, so snemali v ameriški zvezni državi Washington.
Med Lynchem in Frostom so se med snemanjem druge sezone pojavila ustvarjalna trenja.
Frost je bil primoran ponovno zanikati govorice. Foto: Twitter
Za letos je napovedana izdaja posebnega DVD-ja.
Ob koncu druge sezone Laura Cooperju v Rdeči sobi Črne koče dahne: 'Ponovno se bova videla čez 25 let.'

Tako so si vsaj zagreti oboževalci razlagali skrivnostni oglas, ki se je pojavil pred dnevi in v katerem se išče "seksi belopolto dekle z izjemno postavo in velikim oprsjem" za vlogo natakarice v "oglasu za Twin Peaks". Če gre sklepati iz oglasa agencije Sande Alessi Casting, bodo oglas v režiji Davida Lyncha snemali danes (7. januarja) v Los Angelesu.

"Verjetno šesturni delavnik ali manj. V poštev pridejo samo tisti z bivališčem v Los Angelesu. Mislim, da igralski sindikat (SAG) nima pristojnosti za to, zato se lahko prijavijo tako člani SAG-a kot tisti, ki niso člani. Čakam na potrditev SAG-a. Iščemo SEKSI belopolto dekle, SAMO RJAVOLASKE ALI RDEČELASKE, ZA VLOGO NATAKARICE. Starost 18-27. Pogoj je izjemna postava. Prsate, z obrazom, primernim za tisto obdobje. Predložite dve aktualni barvni fotografiji (eno celopostavno, drugo portret), vaše mere, sindikalni status in kontaktne podatke na: SandeAlessiCasting@gmail.com."

Tako se bere oglas, ki je nemudoma pritegnil toliko pozornosti in ugibanj o vrnitvi Twin Peaksa, da so ga medtem že umaknili, agencija pa ne daje nobenih pojasnil, ali je šlo za potegavščino ali za resnično iskanje igralk. Se Lynch res vrača v Twin Peaks, kraj svojega največjega uspeha, serijo, ki še 22 let pozneje velja za eno najboljših in najbolj edinstvenih, in katere predčasni konec je razočaral številne?
"Še ena čudna govorica"
Mark Frost, soustvarjalec Twin Peaksa, pravi, ne tako hitro. "Še ena čudna neutemeljena govorica," je zapisal scenarist na svojem Twitterju, a to ni ustavilo najrazličnejših teorij o morebitni vrnitvi serije - vsaj priložnostni, ob virtualni 25-letnici.
Nekateri tako menijo, da bi novo posneti material lahko povezoval Laurino (Sheryl Lee) obljubo Cooperju (Kyle MacLachlan) s sedanjostjo, spet druga teorija pa je, da bi bil posneti oglas lahko povezan s posebno DVD-izdajo obeh sezon serije na blu-rayu, ki je napovedana za letos (menda prav za 25. marec 2014, ko bi minilo ravno 25 let od prizora Laurine obljube), Frost pa naj bi vse skupaj zanikal, da ne bi pokvaril presenečenja. Posebna izdaja na blu-rayu naj bi poleg obeh sezon vključevala tudi film Twin Peaks: Ogenj hodi z menoj in izbrisane prizore.

Twin Peaks je skoraj takoj po premieri leta 1990 postal prava TV-senzacija, tako zelo drugačna od serij in žajfnic tistega časa. David Lynch, mojster ustvarjanja zloveščega vzdušja tako na malih kot na velikih platnih, je zgodbo zgradil okoli umora priljubljene srednješolke, kraljice maturantskega plesa Laure Palmer.
Sledilo je raziskovanje njene skrivnostne smrti in iskanje morilca, za kar je bil zadolžen poseben agent FBI-ja, Dale Cooper, ki je nič hudega sluteč pripotoval v temačno, skrivnostno in v večne meglice ovito mestece na kanadski meji. Ljubitelj kave in češnjeve pite je bil le eden izmed kopice zanimivih in bizarnih likov, ki jih je ustvaril dvojec Lynch - Frost.

Padec s prestola
Čeprav je bila pilotna epizoda serije najbolje ocenjen TV-izdelek v sezoni 1989/90 in je bila gledanost 33-odstotna, prva sezona pa je bila deležna izjemnih pohval in nagrajena s 14 emmyji, je gledanost v drugi sezoni močno padla - delno zaradi premika termina, delno zaradi "odkritja" Laurinega morilca, s čimer je serija iz kriminalke z elementi žajfnice prešla na nevarno in zmuzljivo področje nadnaravnega in, na trenutke, za lase privlečenega.

Pri tem naj bi veliko vlogo igrala trenja med Lynchem in Frostom, ki sta imela drugačno vizijo za nadaljevanje, in pritiski TV-mreže na Lyncha, naj razreši Laurin umor. Serijo so po tem, ko je padla na porazno 85. mesto na TV-lestvicah, "za nedoločen čas" upokojili, je pa Lynch leta 1992 posnel film Twin Peaks: Ogenj, hodi z menoj, ki je prikazal dogodke zadnjih sedmih dni Laurinega življenja, ki so vodili do smrti tragične lepotičke.

V zadnjih dveh desetletjih sta morala Lynch in Frost že večkrat zanikati poročila in ugibanja o vrnitvi serije, a govoric to ni ustavilo. Lani je TV-mreža Netflix, ki stoji za letošnjo TV-uspešnico Orange is the New Black, dejala, da so pripravljeni razmisliti o novem Twin Peaksu.