Njena dolžina je enaka višini žirafe. Foto: AP
Njena dolžina je enaka višini žirafe. Foto: AP

S pomočjo "izvidnika" samca Dionysusa, ki je bil opremljen z radijskim oddajnikom, so floridski znanstveniki naleteli na največjega pitona v državi. "Vedeli smo, da obstaja razlog, zakaj se je tam ustavil," so pojasnili znanstveniki in dodali, da je ekipa tako našla 98 kilogramov težko samico burmanskega pitona.

Lanski zmagovalec tekmovanja je ujel 223 pitonov, najdaljša kača je bila dolga 4,57 metra. Foto: AP
Lanski zmagovalec tekmovanja je ujel 223 pitonov, najdaljša kača je bila dolga 4,57 metra. Foto: AP

V dolžino je merila skoraj pet metrov, kar je enako višini žirafe. Najtežja samica do zdaj je tehtala 84 kilogramov, največji samec pa je bil dolg 4,87 metra in tehtal 63,5 kilograma. Zadnji obrok okoli 20 let stare kače naj bi bil belorepi jelen, rekorderka naj bi bila "breja" s kar 122 jajci. Preden se je vdala v usodo, se je z raziskovalci borila kar 20 minut, ti pa so jo na koncu ubili, poroča BBC.

V zadnjih letih naj bi namreč pitoni na Floridi postali prava nadloga. Neodgovorni skrbniki naj bi plazilce spuščali v naravo ali pa jim pustili, da pobegnejo, tako pa so se v ugodnih podnebnih pogojih zelo razmnožili. Ker so invazivna vrsta in tam nimajo večjih naravnih sovražnikov, so začeli ogrožati domače živalske vrste. Zmanjšanje števila samic naj bi bilo tako kritičnega pomena za prekinitev razmnoževanja.

Organizacija Conservancy of Southwest Florida želi zaščititi tamkajšnji ekosistem, od leta 2013 pa so tako odstranili že 1000 pitonov. Vsako leto na Floridi poteka tudi tekmovanje Python Challenge, v okviru katerega javnost pomaga pri lovu teh kač. Letošnjega avgusta naj bi se lova udeležilo 600 sodelujočih iz 25 zvezdnih držav.

Tistega, ki ujame največ pitonov, čaka 2500 ameriških dolarjev (okoli 2370 evrov), tisoč evrov manj (okoli 1422 evrov) pa dobi lovec najdaljše kače. Vse kače morajo biti ubite na human način.