Pikachu je hitro po nastanku serije iger o pokemonih postal njihova maskota. Foto: EPA
Pikachu je hitro po nastanku serije iger o pokemonih postal njihova maskota. Foto: EPA

Koncept je precej preprost, namišljeni svet pokemonov naseljuje množica bolj ali manj prikupnih zverinic, ki jih lahko ujamete, zbirate in se z njimi bojujete. Temu preprostemu konceptu pa število in raznovrstnost pokemonov daje izjemno kompleksnot, ki omogoča seriji, da podira vse rekorde dolgoživosti in priljubljenosti.

Prva igra o žepnih pošastih pokemon (beseda je okrajšava angleške besede pocket monster) je izšla pred točno 25 leti, a za zdaj nič ne kaže, da bi franšiza izgubljala priljubljenost. Ustvarjalce pokemonov naj bi med drugimi navdihnila tradicija zbiranja različnih žuželk, ki je na Japonskem priljubljeno poletno razvedrilo šolarjev.

Igra Pokemon GO tudi našo resnično okolico oživi z barvitimi pokemoni. Foto: Reuters
Igra Pokemon GO tudi našo resnično okolico oživi z barvitimi pokemoni. Foto: Reuters

Pokemon GO

Po stagnaciji, ki je serijo zadela ob začetku preteklega desetletja, je pokemone v ospredje svetovne pozornosti znova povrnila igra Pokemon GO, ki temelji na tehnologiji obogatene resničnosti. Lani so uporabniki med zaprtjem javnega življenja na njej znova podirali rekorde. V prvih 10 mesecih zadnjega leta naj bi ustvarjalci igre zaslužili kar milijardo dolarjev.

Najbolj privlačen element iger o pokemonih je gotovo zbiranje fiktivnih stvorov. V prvi igri so jih najbolj zagreti igralci lahko našli 151, zdaj pa se njihova številka že bliža tisoč. Ustvarjalci so navdih zanje črpali tako v svetu živali kot v običajnih človeških predmetih, najbolj prepoznaven pa je gotovo rumen električni glodavec Pikachu.