Kamera na dimniku ves čas spremlja starša in tri mladičke. Foto: OŠ Predoslje Kranj
Kamera na dimniku ves čas spremlja starša in tri mladičke. Foto: OŠ Predoslje Kranj

Kot so zapisali na šoli, se je štorkljam očitno zdelo, da jim Gorenjska nudi dovolj hrane za vzrejo svojih mladičev, zato so pred leti začele plesti gnezdo na vrhu širokega šolskega dimnika. Prvo leto jim ni uspelo zgraditi dovolj trdnega gnezda, tudi naslednje leto ne, saj jim ga je močnejši sunek vetra odpihnil z dimnika. Čeprav so to gnezdo gasilci spravili nazaj na svoje mesto, mladičev tisto leto ni bilo.

Prva dva mladiča so dočakali leta 2019, druge štiri pa naslednje leto, leta 2020. Takrat so ornitologi iz Prirodoslovnega muzeja mlade štorklje prvič tudi obročkali.

Letošnjo mrzlo pomlad se je po vsej verjetnosti isti par štorkelj odločil vzrediti novo leglo na dimniku, zato so se na šoli odločili, da jih bodo začeli resneje spremljati in proučevati – v prejšnjih letih so štorklje namreč lahko opazovali le z razdalje. Ko pa so dobili v posojo snemalno napravo in kamero, so lahko pokukali v gnezdo in začeli natančneje raziskovati razvoj štorkelj. S kamero gnezdenje štorkelj tudi prenašajo prek YouTuba – ogledate si ga lahko TUKAJ.

Učencem so dostop do ogleda omogočili tudi na velikem zaslonu v jedilnici šole, prek katerega lahko neprestano opazujejo dogajanje v gnezdu.

V dnevnik gnezdenja so sicer zapisali, da je bilo letos v gnezdu pet jajc – dva mladička sta se izlegla 21. maja, tretji dan kasneje, iz dveh pa se mladiča nista izlegla. Zdaj je nadobudna trojica torej stara že več kot dva tedna in vsi so prav lepo rejeni. V začetku so se zaradi nizkih temperatur in pogostih padavin bali za njihovo preživetje, a so zaradi požrtvovalnih staršev vsi mladiči preživeli in zrasli v prav velika piščeta.