Podoba ulice Marktweg v Haagu. Foto: Reuters
Podoba ulice Marktweg v Haagu. Foto: Reuters

Nizozemski nogometaši trenutno odlično igrajo na evropskem prvenstvu, saj so na svoj račun vpisali že tri zmage. Navdušenje nad njimi je zato razumljivo, sodržavljani pa so še bolj navdušeni, ker njihovi ljubljenci nastopajo na prvem velikem turnirju po svetovnem prvenstvu leta 2014.

Prebivalci ulice Marktweg so se zato odločili za poplavo oranžne barve. 750 metrov dolgo ulico so prekrili z več kot 30 kilometri zastavic in napisov, fasade so prekrite z oranžnimi prevlekami in rdeče-belo-modrimi zastavicami, ulica poleg tega kipi od spodbudnih navijaških sloganov. Trud se je obrestoval, Marktweg je bil razglašen za najlepši oranjestraat (oranžno ulico) v državi.

Domačini so začeli "oranžno norijo" pripravljati že pred enim mesecem, saj so vsi zavihali rokave in prispevali delček h končnemu videzu. Nekateri so si vzeli celo nekaj dni dopusta, da so se lahko posvetili okrasitvi. Koliko jih bo vse skupaj stalo, še preračunavajo.

"Ulico smo krasili okoli šest tednov, tale podoba pa nas bo, sicer to rečem s težkim srcem, stala nekaj tisoč evrov. Nismo še položili na mizo vseh računov, a stroškov je bilo zagotovo za 10.000 evrov," je dejal 37-letni domačin Raymond Zwennes.

Morje oranžne barve v Haag ni privabilo le televizijskih ekip, ampak tudi nizozemskega kralja Viljema-Aleksandra, ki si je Marktweg pred dnevi ogledal na lastne oči.