Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Švicarsko združenje proizvajalcev čokolade Chocosuisse je ta teden opozorilo na negativen vpliv pandemije covida-19 na ta sektor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lindt & Sprüngli, eden najbolj znanih švicarskih proizvajalcev čokolade, je v preteklih dneh predstavil lanske poslovne rezultate, ki so razkrili skoraj 11-odstotni padec v prihodkih. Ti so se ustavili pri štirih milijardah frankov (3,6 milijarde evrov).

V Chocosuisseju so ob tem izpostavili, da se je proizvodnja čokolade v primerjavi z letom 2019 znižala za 10 odstotkov, na 180.000 ton. Izvoz, ki pomeni skoraj 70 odstotkov prihodkov švicarskih proizvajalcev, je padel za 11,5 odstotka, na 126.000 ton.

Še bolj je za združenje presenetljiv podatek, da se je poraba zmanjšala tudi med Švicarji, ki sicer po čokoladi posegajo bolj kot kjer koli drugje po svetu. Lani se je poraba spustila pod simbolično mejo 10 kilogramov na prebivalca in je dosegla 9,9 kilograma, kar je najnižja raven po letu 1982.

Vodja združenja Chocosuisse Urs Furrer je dejal, da je k slabši porabi prispeval velik padec v turizmu, saj so turisti tisti, ki dodatno obtežijo tehtnico.