Dalgone so del smrtonosnega izziva v južnokorejski seriji. Foto: Reuters
Dalgone so del smrtonosnega izziva v južnokorejski seriji. Foto: Reuters

V južnokorejski seriji Squid Game, kjer tekmovalci v igrah iz otroštva tekmujejo za visoko denarno nagrado, posledice neuspeha pa so usodne, ena izmed nalog vključuje "sladke, a smrtonosne" slaščice. V tretji epizodi morajo tekmovalci iz posebnega sladkega prigrizka, poimenovanega dalgona, ki pa je izredno krhek in lomljiv, izrezati simbol, brez da bi okroglo ploščico zlomili. Če jim to ne uspe, jim grozi, da jih ena izmed prisotnih zamaskiranih oseb ustreli.

Številni se lotijo posebnega izziva. Foto: Reuters
Številni se lotijo posebnega izziva. Foto: Reuters

Slaščice je priskrbel An Yong-hui, ki dalgone izdeluje že osem let, prodaja pa jih v univerzitetni četrti v Seulu. Za snemanje serije je lanskega junija s sodelavci za 7000 kosov sladkarije porabil kar 15 kilogramov sladkorja, odkar pa je serija postala priljubljena, je to vplivalo tudi na njegov posel. 37-letnik je namreč pred premiero serije, na dan prodal manj kot 200 dalgon, zdaj pa število preseže 500.

Dalgono običajno krasijo različne oblike

Odkar je slaščica postala prava uspešnica, je tudi sam bolj zaposlen. Ker želi izpolniti povpraševanje oboževalcev serije, ki stojijo v dolgi vrsti pred njegovo stojnico, večino časa preživi v svoji ulični kuhinji, veliki dva kvadratna metra. V seriji so bile v slaščico odtisnjene oblike kvadrata, trikotnika, zvezde in dežnika, dalgona pa se običajno prodaja z različnimi oblikami, stane pa okoli 2000 južnokorejskih vonov (okoli 1,46 evra). Prodajalci teh slaščic so bili sicer še na začetku 21. stoletja stalnica pred šolami, a je trend malce zamrl, slaščica je sicer še starejša.

Velikokrat je tudi na voljo akcija – če prvega koščka ne zlomiš, dobiš še enega brezplačno. "Oče in babica sta mi večkrat govorila o izzivu z dalgono, vedno sem bila radovedna," je dejala Lee You-hee, brucka v Seulu, ki pa je bila šokirana, s kakšno lahkoto se slaščica zlomi. Tudi mednarodni gledalci serije na družbenih omrežjih objavljajo svoje poskuse, ponudniki, kot sta Amazon in eBay, pa sta že začela prodajati pripomočke za peko dalgon.