Serija sledi fiktivnemu smrtonosnemu resničnostnemu šovu, v katerem se tekmovalci potegujejo za milijonsko nagrado. Foto: IMDb
Serija sledi fiktivnemu smrtonosnemu resničnostnemu šovu, v katerem se tekmovalci potegujejo za milijonsko nagrado. Foto: IMDb

Korejska serija Squid game v tej azijski državi podira vse rekorde in še povečuje delež medmrežnega prometa, ki ga zasedajo vsebine pretočne platforme Netflix. Po podatkih telekomunikacijskega podjetja SK se je promet pretočne platforme v Južni Koreji v zadnjih treh letih povečal za 24-krat.

Zaradi tega povečanja zdaj podjetje zahteva odškodnino in redno plačevanje dodatka za povečan promet. Kot so zapisali v izjavi za javnost, bi moral Netflix del svojih prihodkov deliti s podjetji, ki skrbijo za infrastrukturo, ki omogoča njihovo dejavnost. Ocenjujejo, da bi Netflix moral plačati vsaj 20 milijonov evrov pristojbin za uporabo korejskega medmrežja na leto.

Pri Netflixu zahtevi nasprotujejo, saj trdijo, da se njihova obveznost začne in konča pri ustvarjanju vsebin. Zagotavljanje medmrežne infrastrukture je po njihovem mnenju naloga telekomunikacijskih podjetij, ki morajo poskrbeti za vzdržnost lastnega poslovnega modela. Kot so še dodali, so v preteklih letih v državi ustvarili več kot 16 tisoč služb in poskrbeli za več milijard evrov gospodarske rasti.

Sodišče je sicer v ločenem sporu junija že odločilo, da bo Netflix moral plačevati določeno pristojbino prav podjetju SK. Na Netflixu so se zoper odločitev že pritožili, odločitev pa bo znana decembra.