Šlo je za manjše letalo primerno le za dve osebi (slika je simbolična). Foto: BoBo
Šlo je za manjše letalo primerno le za dve osebi (slika je simbolična). Foto: BoBo

Potem ko je edini potniki v letalu obvestili nadzorni center, da je pilot nezavesten, so na letališče Humberside poslali enote gasilcev, reševalcev in policistov ter poklicali dva inštruktorja letenja, ki sta potniku pomagala varno pristati.

"Opravil je neverjetno delo. Pravzaprav je pristal precej dobro," je komentiral inštruktor letenja Roy Murray, ki je potniku napotke za pristanek letala sporočal prek radijske zveze, in dodal: "Mislim, da je enkrat že letel kot potnik, nikoli predtem pa še ni pilotiral letala."

Murray je dejal, da je potnika poskušal čim bolj pomiriti, saj bi lahko v paniki storil kakšno napako. "Čudovit občutek je, da sem lahko pomagal nekomu in mu s tem verjetno rešil življenje. Menim, da bi brez komunikacije treščil ob tla, in to bi bil njegov konec," je še povedal inštruktor.

Stuart Sykes, ki je pristanek opazoval, je za BBC povedal, da je letalo večkrat udarilo ob tla, pri čemer se je nekajkrat zaiskrilo: "Slišal sem trušč, nato pa se je letalo ustavilo."

Podrobnosti o tem, kaj se je dogajalo med poletom, za zdaj še niso znane. So pa predstavniki za odnose z javnostmi iz letališča v Humbersidu sporočili, da nesreče pilot ni preživel. Vzrok za smrt je za zdaj še neznan, predvidevajo pa, da ga je zadela kap.