Težava je, da je most preozek za promet, ki poteka po njem, zato ga morajo zamenjati. Bi vam prišel prav? Foto: Zvezna država Kentucky
Težava je, da je most preozek za promet, ki poteka po njem, zato ga morajo zamenjati. Bi vam prišel prav? Foto: Zvezna država Kentucky

Stari, a še kar dobro ohranjeni most, je namreč del precej obremenjene državne ceste z oznako Route 80, zato bi ga oblasti rade porušile in zamenjale z novim, ki bo bolje prenašal vsakdanje obremenitve prometa.

A ker ima most, zgrajen leta 1929, tudi zgodovinsko vrednost, uradniki niso naklonjeni rušitvi tega 137 metrov dolgega cestnega objekta, zato ga podarjajo. Da bi morebitne interesente še hitreje prepričali, so svoji ponudbi navrgli še bonus - brezplačno ga tudi razstavijo in pripeljejo na dom oz. na tisto lokacijo, kjer bi ga želeli postaviti.

Most je preozek za tovornjake, sicer pa trden
Vse, kar mora novi lastnik mostu storiti, je, da ga znova sestavi in vzdržuje, je za Reuters pojasnil H. B. Elkins, tiskovni predstavnik oddelka za državne ceste v 10. okrožju zvezne države Kentucky. Ob tem dodaja, da most še zdaleč ni za na odpad - edina težava je namreč, da je za tako gost promet, kot poteka po državni cesti 20, in za tovorna vozila, ki se na njem ne morejo srečati, preozek, zato ga morajo zamenjati. "Ampak še vedno je povsem trden. Ljudje ga vsak dan uporabljajo," zatrjuje Elkins.

Prijave zvezne oblasti zbirajo do 20. decembra, vse, ki bi jih most zanimal, pa prosijo, če lahko v prošnji pripišejo, kje (občino, državo, morebitnega lastnika zasebnega zemljišča) bo most stal. Ob tem Elkins poudarja, da jim je načeloma vseeno, kdo ga vzame, le da bo spet uporaben in da ne bo videti drugačen, kot je zdaj.

To je že drugi most, ki ga podarjajo
Gre že za drugi most, ki so ga v okrožju Perry ponudili zastonj - pred petimi leti so podarjali neko drugo takšno konstrukcijo. Elkins se je pohvalil, da so dobili ogromno ponudb, vendar se na koncu nihče ni zares odločil in ga odpeljal domov.