Tolkien je po mnenju mnogih oče sodobne srednjeveške fantazijske književnosti. Foto: AP
Tolkien je po mnenju mnogih oče sodobne srednjeveške fantazijske književnosti. Foto: AP

J. R. R. Tolkien spada med najbolj priljubljene in brane avtorje modernega časa. Njegove literarne stvaritve, ki se večinoma vrtijo okrog fantazijskega srednjeveškega Srednjega sveta, že desetletja navdušujejo zveste bralce. Filmi o Gospodarju prstanov in Hobitu pa so mu prinesli svetovno slavo in množico zvestih oboževalcev po vsem svetu.

Hiša, v kateri je Tolkien ustvaril večino svojih del, je zdaj na prodaj, neprofitna organizacija Project Northmoor pa jo želi spremeniti v spominsko hišo in ustvarjalno središče. Za ta podvig morajo zbrati približno šest milijonov evrov, da bi pokrili kupnino in prenovo hiše, zato so se za pomoč obrnili na oboževalce in znane obraze iz filmov o Srednjem svetu.

Ian McKellen (Gandalf), John Rhys-Davies (Gimli in Bradodrev) in Martin Freeman (Bilbo) so prijatelje Tolkienovih pripovedk zato pozvali, naj podprejo projekt. Ob tem so poudarili, da se zavedajo, da so trenutni časi za mnoge težki, zato naj vsak prispeva toliko, kolikor zmore. Kljub temu so prepričani, da jim lahko s skupnimi močmi uspe. Poleg igralcev so se pozivu pridružile številne znane osebnosti, povezane s Tolkienovo zapuščino, na primer Annie Lennox, pevka z oskarjem nagrajene zvočne kulise iz filma Stolpa.

Središče nove ustvarjalnosti

Če skladu uspe zbrati šest milijonov dolarjev kupnine, se bo poleg samega odkupa hiše začela tudi prenova objekta. V njem ne želijo urediti le muzeja o pisateljevi zapuščini, ampak jo želijo spremeniti v kraj nove ustvarjalnosti. Organizirali bodo natečaje in delavnice za nadobudne mlade pisatelje in pripravljali številne izobraževalne vsebine.

Če bodo z akcijo zbrali več, kot je potrebno za nakup in osnovno prenovo hiše, so že napovedali številne dodatke, kot so hobitja luknja na vrtu, Bradodrevova drevesna hišica in podobne duhovite pridobitve. Ključen del prenove bo tudi ureditev vrta, kjer naj bi pisatelj črpal večino svojega navdiha.