Hiše so potrebne temeljite prenove. Foto: eBay
Hiše so potrebne temeljite prenove. Foto: eBay

Vasica s 14 hiškami je namreč na prodaj na spletni strani Ebay. S sanjsko ponudbo pa pride tudi predpogoj: da kupec kamnite hiške in razpadajoče lesene dele obnovi.
"Strateška lokacija za dom, posel ali turistično restavracijo. Vas potrebuje funkcionalno oživitev, ki predvideva obnovo stavb, ki bo izpolnjevala arhitekturne in zgodovinske kriterije," se bere opis na Ebayu.

Med kozorogi
Prodajo nadzira nacionalna zveza gorskih skupnosti (UNCEM), ponudbe pa bodo začeli sprejemati 15. julija. "Lastniki so nas poiskali pred letom dni, ko smo začeli proces iskanja potencialnih alpskih vasi po Piemontu, ki bi jih lahko revitalizirali. Stavbe imajo prepoznaven arhitekturni slog, ki ga je treba ohraniti. Ne moremo dovoliti površnih obnovitvenih del, ki ne sodijo v lokalno tradicijo, še posebej ker je vas blizu narodnega parka," je za La Repubblico povedal zastopnik UNCEM-a Marco Bussone.

"Kdor koli bo vas kupil, bo dobil načrt za obnovo. Naš sen je oživitvi te gorske vasice, ki so prepogosto zapuščene," je še povedal Bussone.

Gran Paradiso je bil prvi narodni park v Italiji. Kralj Viktor Emanuel III. ga je v 19. stoletju razglasil za kraljevski lovski rezervat, danes pa je dom skoraj 4.000 kozorogov.