Župan Martinez še čaka na konkretno ponudbo za vasico, ki leži nedaleč od portugalske meje. Foto: Youtube/BBC
Župan Martinez še čaka na konkretno ponudbo za vasico, ki leži nedaleč od portugalske meje. Foto: Youtube/BBC

Recimo. Avelino Luis de Francisco Martinez, župan Cortegade, pod upravo katere spada tudi A Barca, je namreč za ugodno ponudbo postavil pogoj, da se novi lastnik domisli razvojnega načrta, po katerem bi izvirne stavbe obnovili, obenem pa ustvarili delovna mesta za prebivalce Cortegade, poroča BBC.

31.000 kvadratnih metrov posesti daje v najem za 90 let. "Kakšen bi ta posel bil, ni pomembno, odprti smo za vse predloge, samo denarja nimamo. Cilj je, da bi lahko prišli sem, se sprostili brez vsakršnega stresa. Tu imamo termalne vrelce, reko, gore, lovišča divjih svinj in srn ter številne pešpoti," vabi župan Martinez.

Skoraj 3.000 vasi zapuščenih
A Barca (Čoln, op. a.), poimenovana po svoji legi ob rečnem bregu, zaradi katere so vaščani do nasprotnega brega priveslali s čolni, je postala vas duhov po letu 1958. Takrat je gradnja jeza, po kateri je reka Miño preplavila okoliške kmetije in obdelovalno zemljo, prisilila vaščane k selitvi, zapuščene hiše pa so začele žalostno propadati.
A Barca je ena izmed več kot sto španskih vasi na nepremičninskem trgu. V Španiji je 50 let urbanizacije in gospodarske krize terjalo svoj davek in danes je zapuščenih skoraj 3.000 zaselkov. Večino izmed teh je zaradi vprašljivih lastništev praktično nemogoče prodati.