Kot človek, ki ima rad konje, je bil gospodarski minister Zdravko Počivalšek počaščen, da so ga povabili k praznovanju rojstva prvega letošnjega žrebička. Foto: BoBo
Kot človek, ki ima rad konje, je bil gospodarski minister Zdravko Počivalšek počaščen, da so ga povabili k praznovanju rojstva prvega letošnjega žrebička. Foto: BoBo

Spomin nanj skupaj z Združenjem rejcev lipicanca Slovenije vsako leto v kobilarni zaznamujejo z dnevom lipicanca, letos pa bo praznovanje nekoliko drugačno.

V jubilejnem letu 2020 so ob praznovanju častitljive obletnice v Lipici pripravljali veliko dogodkov. Največji je bil predviden v nedeljo, 24. maja, vendar ga bodo predvidoma pripravili v poznejših mesecih in ga mogoče združili s tradicionalnim dnevom Kobilarne Lipica v septembru.

Direktor Kobilarne Lipica Matej Oset je ob današnji obletnici dejal: "V teh dneh pa se veselimo vsakega obiskovalca, ki s svojim obiskom da Lipici novo spodbudo in piše zgodbo njene prihodnosti – s svojimi osebnimi ali družinskimi doživetji, vtisi, ki prek objav na družbenih omrežjih obkrožijo svet, in pozitivnimi odzivi, naj Lipica svoje poslanstvo nadaljuje še naslednjih 440 let."

V soboto dan z lipicanci

Prav brez zaznamovanja visokega jubileja vendarle ne bo šlo. Posestvo Lipice z več kot 300 lipicanci in več kot 300 hektarji zelenih površin je znova odprto za obiskovalce, vabilo v kobilarno pa prav posebej velja za soboto.

Pripravljajo namreč dan z lipicanci, ko lahko obiskovalci pobližje spoznajo lipicance, dejavno doživijo najlepše kotičke lipiškega posestva in vse, kar se v Lipici v teh dneh dogaja. Dan bodo začeli s spustom lipicanskih kobil na pašnike, ki pomeni enega najlepših prizorov v Lipici. Pokazali bodo še vožnjo vpreg in podkovanje konj, pripravili stik z lipicancem in zgodbe najlepšega hleva Velbance ter drugih delov lipiškega posestva.

Počivalšek in konj. Foto: BoBo
Počivalšek in konj. Foto: BoBo

Boter minister

Pred mesecem dni so se v Kobilarni Lipica sicer razveselili skotitve prve letošnje žrebičke Dubovine, katere boter je postal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Letos se bo sicer skotilo 29 žrebičkov, 12 jih je že prišlo na svet, preostalih 18 pa pričakujejo do konca junija. V kobilarni imajo trenutno 427 konj, čreda pa je prevelika, je povedal direktor Oset, zato so pripravili predlog, po katerem naj bi približno 140 konjev ponudili v odkup.

"To je seveda številka, ki je Lipica ne prenese. Del konjev želimo zato prenesti rejcem, ki že zdaj do neke mere skrbijo za konje, del konjev bo šlo v brezplačno odtujitev, tu gre za starejše in poškodovane konje, za katere novi lastniki skrbijo. Mlajše in ostale konje pa bomo prodali po tržni ceni, avkcija bo potekala na zelo transparenten način," je zatrdil.