Počivalšek je s poslovanjem Kobilarne Lipica zadovoljen. Foto: BoBo
Počivalšek je s poslovanjem Kobilarne Lipica zadovoljen. Foto: BoBo

Dodal je še, da bo treba popolniti vodstvo holdinga Kobilarne Lipica, saj je v njem trenutno le v. d. direktorja Lorela Dobrinja, imeti pa bi moralo tri člane.

Počivalšek je napovedal, da se bo investicija v prenovo hotela Maestoso, ocenjena na deset milijonov evrov, začela še letos, čeprav se je na začetku malce zapletlo. Za razpis za izbiro izvajalca ni bilo dovolj zanimanja, tudi ponudbe niso bile ugodne, zato ga bodo ponovili.

Sicer pa je bilo največ zanimanja za neljubi dogodek, ki se je v Kobilarni Lipica zgodil že 26. marca. Poskušalo se je formirati čredo kobil in kastratov, ob tem pa je med konji prišlo do napadov. Zato so iz črede odstranili tri konje, za katere je strokovno vodstvo kobilarne presodilo, da bi lahko tudi v prihodnje povzročali nemir.

Rane so se tedaj poškodovanim konjem pozdravile, bile so večinoma le površinske odrgnine, le eden med njimi je potreboval tri šive na manjši pretrganini. Nihče od konjev po besedah strokovnega vodje kobilarne Klemna Turka ni utrpel fizičnih ali psihičnih posledic.

S prodajo do preoblikovanja črede
Turk je povedal še, da so seznam konjev za prodajo pripravili zato, ker želijo strateško preoblikovanje črede. Radi bi jo pomladili in pripravili prostor za več žrebet, kar jim bo omogočilo v prihodnje boljšo selekcijo. Na seznamu za prodajo pa so konji, ki so že več časa pri rejcih zunaj kobilarne, ostareli in poškodovani konji ter tržni konji. Poudaril je, da to nikakor niso konji, ki bi jih lahko prodali v zakol.

Sicer pa Kobilarna Lipica v zadnjih letih dobro in pozitivno posluje. Lani je število obiskovalcev preseglo 113.000, v prvih treh mesecih letošnjega leta pa je bilo število obiskovalcev glede na enako lansko obdobje višje kar za 38 odstotkov, prihodki pa so višji za 44 odstotkov. Največ obiskovalcev še vedno prihaja iz Slovenije, sledijo jim gostje iz nemško govorečih držav, Italije, Francije in Velike Britanije.

Počivalšek zadovoljen s poslovanjem
"S poslovanjem v lanskem letu smo zelo zadovoljni, saj smo dosegli šestodstotno rast števila obiskovalcev in sedemodstotno rast skupnih prihodkov; samo na konjeniških segmentih smo dosegli 16-odstotno rast prihodkov, na področju turizma pa kar 21-odstotno rast prihodkov," je povedala v. d. direktorja Kobilarne Lipica Lorela Dobrinja.

S poslovanjem Kobilarne Lipica je zadovoljen tudi gospodarski minister. "Zadovoljen sem z rastjo in ne z rezultati. Ti morajo še zrasti, saj ima Kobilarna Lipica velik turistični potencial," je povedal Počivalšek, ki verjame v uspešno zgodbo kraškega bisera, zato ga gospodarsko ministrstvo tudi tako podpira.

Počivalšek o razmerah v Lipici in prodaji lipicancev