Hiba Tawaji je znana libanonska pevka. Foto: Reuters
Hiba Tawaji je znana libanonska pevka. Foto: Reuters

Več tisoč žensk se je zgrnilo v kulturni center kralja Fahda v Riadu, da bi bile priča zgodovinskemu dogodku, ko je na odru predstavnica nežnejšega spola stala popolnoma sama. Ta čast je pripadla libanonski pevki Hiba Tawaji, ki je svoje občinstvo razplesala s široko paleto pesmi - od nežnih melodij Celine Dion do arabskih klasik.

Nastopi v živo so bili v Savdski Arabiji dolgo prepovedani, pred kratkim pa jih je reforma prestolonaslednika Mohameda bin Salmana vendarle dovolila. Pred nekaj dnevi je tako na oder stopila tudi grška violinistka Yianni, vendar pa je bila v družbi moških kolegov, zato koncert Tawajijeve velja za prelomnega.

Vendarle napredek
Aktivisti že dalj časa pozivajo k spremembam v tej konservativni arabski državi, kjer so se stvari očitno vendarle začele premikati. Konec septembra je Salman izdal poseben dekret, s katerim je ženskam končno podelil pravico, da bodo lahko sedle za volan.

S tem je razveljavil dolgoletno politiko, ki je postala eden najzgovornejših simbolov zatiranja žensk v Savdski Arabiji, kjer velja šeriatsko pravo - oblasti ženskam do zdaj niso dovolile voziti, češ da ni kulturno primerno in da moški vozniki ne bi vedeli, kako se vesti ob ženskih voznicah.

Država se vse bolj odpira tudi turizmu, saj želi omiliti odvisnost njihovega gospodarstva od nafte. Prav tako je torej odprla vrata mednarodnim glasbenim gostom - za 14. december je v prestolnici napovedan koncert ameriškega raperja Nellyja.