Ženske v Savdski Arabiji lahko volijo in kandidirajo na lokalnih volitvah. Vsaj teoretično. Še vedno se namreč soočajo z izjemnimi težavami pri registraciji in vodenju kampanje. Ker ženske ne smejo voziti, se tudi niso mogle same pripeljati na registracijo. Tudi to je eden od razlogov, da je zgolj okoli 10 odstotkov volivcev na tokratnih lokalnih volitvah žensk. Foto: Reuters
Ženske v Savdski Arabiji lahko volijo in kandidirajo na lokalnih volitvah. Vsaj teoretično. Še vedno se namreč soočajo z izjemnimi težavami pri registraciji in vodenju kampanje. Ker ženske ne smejo voziti, se tudi niso mogle same pripeljati na registracijo. Tudi to je eden od razlogov, da je zgolj okoli 10 odstotkov volivcev na tokratnih lokalnih volitvah žensk. Foto: Reuters
false
Prijavljenih je 978 kandidatk in 5.938 kandidatov, žensk, ki so se prijavile kot volivke, pa je okoli 130.000. Prijavljenih moških volivcev je 1,35 milijona. Foto: Reuters
Ženske volijo v Savdski Arabiji

Medtem ko ženske v skrajno konservativni kraljevini ne smejo voziti avtomobila, lahko tokrat prvič kandidirajo na volitvah. Prijavljenih je 978 kandidatk in 5.938 kandidatov, žensk, ki so se prijavile kot volivke, pa je okoli 130.000, poroča BBC. Prijavljenih moških volivcev je 1,35 milijona.

Prva ženska, ki se je prijavila kot volivka, Salma Al Rašed, je dejala, da se počuti zelo dobro. "Sprememba je velika beseda, a volitve so način, da zagotovimo, da smo zares zastopane," je dejala. Ne samo volivke, tudi kandidatke so zastopane. V času kampanje so morale kandidatke tako nastopati izza pregrad ali pa so jih zastopali moški, poroča BBC. Kot poroča Al Džazira, je to posledica stroge ločitve spolov v javnosti, zaradi česar se kandidatke niso smele neposredno srečevati z večino volivcev - moškimi. Fotografije kandidatov so sicer prepovedane tako za moške kot ženske.

Ženske so imele težave tudi s samo prijavo, ki so jo omejevale birokratske ovire, pomanjkanje zavedanja o pomenu postopka in to, da se ženske niso smele same pripeljati na registracijo. Posledično je manj kot 10 odstotkov volivcev žensk in le redke naj bi imele možnost osvojiti mandat. Kandidati in kandidatke se potegujejo za 2.100 svetniških mest v 284 svetih, dodatnih 1.050 svetnikov oziroma svetnic pa imenuje ministrstvo za lokalne zadeve z odobritvijo kralja. Pristojnosti svetov so omejene na lokalne zadeve, kot so skrb za ulice, javne vrtove in odvoz smeti, poroča Al Džazira.

Ženske v Savdski Arabiji so sicer zelo izobražene. Že sama možnost sodelovanja na volitvah je za ženske pomembna, je dejala Mona Abu Suliman, svetovalka in medijska osebnost v Riadu. Kot je dejala za Al Džaziro, so v Savdski Arabiji ljudje, ki to, da ženske volijo, vidijo le kot še en korak proti prevzemanju zahodne kulture in običajev. A ti ljudje naj bi bili manjšina. Večina naj bi jih ta korak podpirala ali bila nevtralna. "Priznavanje ženskih glasov v odločevanju je korak proti enakopravnosti," je še dejala Mona Abu Suliman.

"Ženske imajo zdaj svoj glas," je za francosko tiskovno agencijo AFP ob oddaji glasu v Riadu dejala Avatef Marzok. "Jokala sem. To je nekaj, kar smo po navadi videli na televiziji, da se dogaja v drugih državah." Kljub možnosti izbire med kandidatkami je Avatef Marzok glasovala za moškega, tudi zaradi njegovih idej o potrebi po večjem številu vrtcev. "Glasovala sem za moškega, a upam, da bo zmagala ženska," je pojasnila po poročanju Slovenske tiskovne agencije (STA).

Mohamed Al Šamari, ki je na volišče pripeljal hčerko, sicer učiteljico, je povedal, da jo je spodbudil, naj gre volit. "Želimo podreti to pregrado," je dejal. "Vse dokler ostane ločena in se ne druži z moškimi, kaj ji preprečuje, da voli?" je dejal.

Ženske so, kot poroča STA, na volišča prišle obvezno v spremstvu moških, prekrite od nog do glave v črna oblačila.

Ženske v politiki - zapuščina kralja Abdulaha
Odločitev, da se ženskam omogoči sodelovanje na volitvah, je sprejel zdaj že preminuli kralj Abdulah, gre pa za pomemben del njegove zapuščine. Preden je umrl januarja letos, je imenoval 30 žensk v najvišje svetovalno telo v državo, svet šura.

Volitve v Savdski Arabiji so sicer redkost same po sebi. Tokratne lokalne volitve so šele tretji primer volitev v zgodovini te države. Med letoma 1965 in 2005 tako sploh ni bilo volitev.

Ženske volijo v Savdski Arabiji