Ibtihaj je dejala, da si želi, da bi svojo barbiko dobila tudi borka za pravice deklet in Nobelova nagrajenka Malala Jusafzaj. Foto: Reuters
Ibtihaj je dejala, da si želi, da bi svojo barbiko dobila tudi borka za pravice deklet in Nobelova nagrajenka Malala Jusafzaj. Foto: Reuters

31-letna Ibtihaj Muhammad se je v zgodovino ameriškega športa zapisala na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru leta 2016, saj je postala prva članica ameriške ekipe, ki je tekmovala s hidžabom. Med posameznicami je izpadla v drugem krogu, kot članica ameriške ekipe pa je osvojila bronasto medaljo. Tudi pri tem je orala ledino, saj je postala prva ameriška muslimanka z olimpijsko medaljo.

Pri Mattelu, ki se sicer ukvarja s finančnimi težavami, govori se celo, da naj bi podjetje kmalu kupil njegov veliki tekmec Hasbro, so lutko predstavili v okviru kolekcije Sheroes (Junakinje). Na prodajne police bo plastična Ibtihaj prišla prihodnje leto.

"Navdih za deklice"
"Navdušeni smo, da smo se naši odlični športnici poklonili na tak edinstven način. Ibtihaj še naprej navdihuje ženske in dekleta po svetu s tem, ko premika meje. Nova lutka predstavlja navdih za množico deklic, ki verjamejo, da lahko postanejo uspešne športnice, kulturnice ali kaj drugega,"
so sporočili iz podjetja.

31-letna sabljačica pa je ob barbiki, izdelani po svoji podobi, izjavila, da "so se ji uresničile sanje". "Presrečna sem, da se bodo deklice zdaj lahko končno igrale z Barbie, ki po svoji želji nosi hidžab," je dejala. Z izdelovalci je ves čas tesno sodelovala, tako da ima barbika močne noge, kot je nujno pri sabljačih, oči pa obrobljene s črtalom, ki je Ibtihajin zaščitni znak.

Ibtihaj Muhammad sicer ni prva ameriška olimpijka s svojo barbiko. Lani so namreč že izdelali lutko po podobi gimnastičarke Gabby Douglas, ki je na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 zmagala v mnogoboju.