Vozilo varnostnega podjetja Brinks, podobno temu, iz katerega so bili ukradeni dragulji v Kaliforniji. Foto: EPA
Vozilo varnostnega podjetja Brinks, podobno temu, iz katerega so bili ukradeni dragulji v Kaliforniji. Foto: EPA

Varnostnika sta dragulje z mednarodnega festivala v kraju San Mateo prevažala na draguljarsko konvencijo v bližini Los Angelesa. Med 600 kilometrov dolgo potjo sta se sredi noči ustavila na bencinski črpalki in počivališču Flying J, kjer sta skupaj zapustila vozilo.

Ko sta se vrnila do vozila, sta ugotovila, da je ključavnica poškodovana. Kmalu po 2. uri zjutraj sta policiji prijavila rop draguljev.

Kalifornijski preiskovalci še ugotavljajo okoliščine ropa. Za zdaj predvidevajo, da je bilo tatov več, a ne vedo, kako jim je uspelo vlomiti v varnostni sef. Ugotavljajo tudi, ali so roparji ves čas sledili vozilu z dragulji ali pa so na osamljeni oklepni avtomobil po naključju naleteli na bencinski črpalki, poroča Guardian.

Ni še jasno, zakaj sta oborožena varnostnika družno zapustila precej opazno vozilo, niti koliko časa sta bila odsotna. Samo ugibamo lahko, da sta se v tem času odzvala neusmiljenemu klicu narave med dolgo potjo.

Dragulji vredni med 10 in 100 milijoni dolarjev

Prav tako ni znana točna vrednost ukradenih draguljev. Varnostno podjetje Brinks ocenjuje, da so bili vredni manj kot deset milijonov dolarjev (deset milijonov evrov), medtem ko organizatorji razstave v San Mateu navajajo, da je 18 oškodovancev prijavilo za več kot sto milijonov dolarjev izgub.

"Sodelujemo z organi pregona. Svojim strankam bomo v celoti povrnili vrednost ukradenega premoženja, v skladu s pogodbo," je sporočilo varnostno podjetje Brinks.

Draguljarski strokovnjaki pa poudarjajo, da lastniki svoje drage predmete običajno zavarujejo za veliko manjše vsote od resnične vrednosti, saj si polnega zavarovanja niti ne bi mogli privoščiti.