Jackie se je opravičila vsem v svoji domovini. Foto: Facebookov profil Jackie Chamoun
Jackie se je opravičila vsem v svoji domovini. Foto: Facebookov profil Jackie Chamoun
Jackie Chamoun in Alexandre Mohbat
Libanonska olimpijca na odprtju zimskih olimpijskih iger v Sočiju. Foto: Facebookov profil Jackie Chamoun

Medtem ko so vroče fotografije, posnete pred tremi leti v libanonskem športnem letovišču Faraya za potrebe avstrijskega koledarja, med spletnimi uporabniki sprožile val navdušenja, pa so Jackie v domovini pričakali na nož.

"Da, posnela sem koledar za avstrijski smučarski koledar z drugimi profesionalnimi športniki pred tremi leti," začenja svojo izpoved alpska smučarka. Jackie, ki je na fotografijah pomanjkljivo oblečena (poleg nje se je v manekenski vlogi preizkusila tudi libanonska alpska smučarka Chirine Njeim), se je svojim rojakom že opravičila z besedami, da se fotografije ne bi smele nikoli znajti v javnosti: "Videi in fotografije, ki krožijo po spletu, so iz zakulisja, so del priprav na snemanje in ti se ne bi smele pojaviti v javnosti."

22-letna športnica je na svojem profilu na Facebooku še zapisala: "Vsem se opravičujem. Vem, da je Libanon konservativna država in da te podobe ne odražajo kulture naše države. Popolnoma razumem in sprejemam vaše kritike." Obenem je pozvala vse, naj prenehajo deliti njene fotografije in videe, saj se mora osredotočiti le na eno - na olimpijske igre.

Na Facebooku so medtem ustanovili skupino Podprite Jackie Chamoun, ki poziva libanonske oblasti, naj ustavijo preiskavo.

Fotografije je posnel znani olimpijski obraz Hubertus von Hohenlohe - Mehičan nemškega plemiškega rodu je pri 55 letih najstarejši udeleženec zimskih olimpijskih iger v Sočiju -, ki je želel objaviti koledar z naslovom Smučarski inštruktorji. Ni znano, kako so fotografije iz zakulisja prispele v javnost.

Jackie okrnila ugled Libanona
Libanonski olimpijski odbor se je že sešel, odločili so se, da športnice kljub razburjenju ne bodo poslali domov iz Sočija, saj ni kršila pravil mednarodnega olimpijskega odbora, da je to stvar osebne svobode. Minister za šport in mladino Faisal Karameh pa je napovedal, da bodo sprožili preiskavo o aferi, a da bodo ravnali sila previdno, saj, kot pravi: "Ne želimo na kakršen koli način ogroziti udeležbe Libanona na olimpijskih igrah v Sočiju."

Škandal, ki to ni
Libanonski pisatelj in novinar Joumana Haddad je primer pokomentiral z besedami: "To je nezaslišano, koliko hinavščine je v naši državi. Da naj bi to uničevalo podobo Libanona, da naj bi fotografije okrnile naš ugled ... V državi je brezvladje, smo povsem disfunkcionalni. Vsak dan se pri nas dogajajo številni primeri nasilja ter kršitve človekovih pravic in pravic žensk, pa ti ne dobijo niti 10 odstotkov pozornosti, kot jo je dobil omenjeni "škandal"."

Chamounova je ena izmed dveh libanonskih predstavnikov na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju - drugi je 18-letni alpski smučar Alexandre Mohbat -, svojo domovino je zastopala tudi na ZOI v Vancouvru leta 2010, takrat pa ni dosegla vidne uvrstitve.