Doslej je košček zgodovine skrbno hranil Horacio Gaggioli, ki je takrat zastopal mladega igralca. Foto: AP
Doslej je košček zgodovine skrbno hranil Horacio Gaggioli, ki je takrat zastopal mladega igralca. Foto: AP

Spletna dražba je potekala med 8. in 17. majem, pri dražbeni hiši Bonhams so pričakovali, da bodo za prtiček, ki je potrdil Messijev vstop v nogometni klub Barcelona, iztržili največ pol milijona funtov.

Končna vrednost je to mejo presegla za četrt milijona – zanj je nekdo odštel kar 760.000 funtov (okoli 890.000 evrov). "To je prtiček, ki je spremenil tako zgodovino Barcelone kot Messija, ko je začrtal svojo pot do najboljšega nogometaša na svetu," so ob koncu dražbe sporočili iz družbe Bonhams.

Sorodna novica Prtiček, ki je potrdil Messijev vstop v nogometni klub Barcelona, vreden pravo bogastvo

"V Barceloni, 14. decembra 2000, ob tu prisotnih sklepamo pogodbo z igralcem Lionelom Messijem ob vnaprej dogovorjenih pogojih," med drugim piše na prtičku, ki velja za prvo pogodbo bodočega največjega zvezdnika svetovnega nogometa.

Na prtičku sta še podpisa tedanjega tehničnega direktorja Barcelone Carlesa Rexacha in iskalca talentov Josepa Marie Minguelle. Strani so dogovor sklenile med kosilom v restavraciji v Monjuicu v Barceloni.

Doslej je košček zgodovine skrbno hranil Horacio Gaggioli, ki je takrat zastopal mladega igralca.

Messi je bil v času podpisa star šele 13 let, Barcelona pa je kljub talentu tedaj celo nekoliko tvegala s podpisom, saj je potreboval zdravljenje z rastnimi hormoni zaradi zaostanka v rasti. V Argentini se je zaman obrnil na klub Rosario, v Kataloniji pa so mu prisluhnili in finančno pokrili zdravljenje. Pozneje se je sodelovanje nadaljevalo dve desetletji, v katerih je med drugim Messi zbral 35 lovorik za katalonskega velikana in dosegel 672 golov.

Leta 2021 je Messi odšel v francoski PSG, lani pa k ameriškemu klubu Inter Miami.