Kapsula je varno pristala s pomočjo več zaporednih sistemov padal. Foto: Reuters
Kapsula je varno pristala s pomočjo več zaporednih sistemov padal. Foto: Reuters

Po tridnevnem kroženju na skoraj 600 kilometrih nadmorske višine se je posadka kapsule Dragon spustila v Atlantik, pred obalo ameriške zvezne države Florida. Posadko so prvič v zgodovini podjetja sestavljali amaterji oziroma vesoljski turisti, s tem pa so postali tudi prvi amaterski astronavti, ki so v vesolju obkrožili Zemljo.

Polet je financiral Jared Isaacman, ki je obogatel s svojo plačilno platformo Shift4 payments, s seboj pa je vzel še zdravstveno delavko in dva zmagovalca posebnega natečaja, ki ga je organiziral. Z njim so tako varno na Zemlji pristali zdravniška asistentka Hayley Arceneaux, podatkovni inženir Chris Sembroski in profesorica geologije Sian Proctor.

Kapsula je okoli Zemlje krožila še višje od mednarodne vesoljske postaje, kot poroča Sky News, pa se je ob ponovnem vstopu v zemljino ozračje segrela do skoraj 2000 stopinj Celzija.

"Bila je zelo jasna in dobro izpeljana misija od začetka do konca," je za Guardian povedal Benji Reed, eden od izvršilnih direktorjev pri SpaceX-u. Pričakuje, da bodo kmalu začeli redne polete večkrat na leto, vmes med že načrtovanimi znanstvenimi poleti v sodelovanju z Naso.

Sorodna novica V Zemljino orbito poletela prva posadka z ljubiteljskimi astronavti

Čeprav so se večkrat pokazali na kamerah in celo slikali ter igrali glasbo, nismo še videli veliko posnetkov astronavtov. Poznavalci pravijo, da se med samim poletom najverjetneje niso najbolje počutili, saj astronavte med potovanjem pogosto grabi precej huda morska bolezen, poleg tega pa težko spijo.

Kljub temu so bili potniki na prvi pogled nad izkušnjo navdušeni, ali pa samo srečni nad varnim pristankom. Isaacman je v kratki izjavi ob pristanku že napovedal, da se bo v vesolje gotovo še vrnil.

Naslednje zasebno potovanje SpaceX načrtuje prihodnje leto, ko bodo v vesolje za teden dni potovali upokojeni ameriški astronavt in trije poslovneži, za prve komercialne kozmonavte pa bodo prav tako v prihodnjih mesecih poskrbeli Rusi, ki načrtujejo pot za igralko Julijo Peresild, režiserja Klima Šipenka in japonskega bogataša Jusakuja Maezavo.