"Navdihujoči štirje" želijo zbrati čim več denarja za otroške bolnike z rakom. Foto: Reuters

V ekipi, ki je v sredo poletela v vesolje, so sami "vesoljski ljubitelji": 51-letna profesorica, umetnica in navdušenka nad astronomijo Sian Proctor, 38-letni pilot in premožni poslovnež Jared Isaacman, 29-letna specializantka medicine Hayley Arceneaux in strokovnjak za vesoljsko tehnologijo, 42-letni Chris Sembroski. Celotni projekt je zase in za preostale tri plačal Isaacman.

Gre za prvi civilni polet v vesolje podjetja Space X v lasti Elona Muska. Isaacman je že tretji milijarder, ki je letos šel v vesolje za lastnikom podjetja Virgin Galactic Richardom Bransonom in lastnikom podjetja Blue Origin Jeffom Bezosom.

Kapsula dragon bo z dvema ženskama in dvema moškima v Zemljini orbiti na tirnici, ki je 150 kilometrov višje od Mednarodne vesoljske postaje, torej 585 km visoko, krožila tri dni. Konec tedna naj bi pristala v Atlantiku pri obali Floride. Isaacman je obogatel s podjetjem za procesiranje plačil, ki ga je ustanovil že kot najstnik.

Na raketi prvič štirje amaterski astronavti

Na predstavitvi so dejali, da čutijo v želodcu "metuljčke", a da gre za pozitivno tremo. "Ves čas me je skrbelo, da se ta trenutek nikoli ne bo zgodil. Komaj čakam, da se dogodivščina začne!" je dejala Sian Proctor, ki si je dolgo prizadevala postati astronavtka, a ni prišla skozi izbirni postopek Nase. Proctor je razkrila, da je ekipo v torek poklicala tudi nekdanja prva dama Michelle Obama in jim zaželela vso srečo.

Virgin Galactic in Blue Origin sta polet v vesolje med drugim omogočila milijarderjema Richardu Bransonu in Jeffu Bezosu, a ti potniki so lahko občutili le nekaj trenutkov breztežnosti, saj so bili v vesolju le nekaj minut. V nasprotju z njimi se bodo "Navdihujoči štirje" "tam zgoraj" zadržali dlje, kar predstavlja večje tveganje in tudi večjo izpostavljenost sevanju. Med poletom ne bodo imeli posebnega dela kot to, da bodo skozi veliko panoramsko okno občudovali Zemljo.

S projektom pa želijo tudi zbrati sredstva za razvoj zdravil za otroške rakave bolnike.

Space X bo opravil naslednjo zasebno pot v vesolje prihodnje leto, ko bo upokojeni astronavt vesoljske agencije Nasa teden dni v vesolju skupaj s tremi poslovneži. Rusi bodo v naslednjih mesecih poslali v vesolje igralko, režiserja in japonskega bogataša.