Pobuda naj bi pomagala rešiti na tisoče španskih mest, ki počasi izginjajo z zemljevida. Foto: EPA
Pobuda naj bi pomagala rešiti na tisoče španskih mest, ki počasi izginjajo z zemljevida. Foto: EPA

Cilj Šole za pastirice 21. stoletja (School for Shepherdesses of the 21st Century) je ženskam ponuditi oporo v obrti, v kateri prevladujejo moški. Projekt poteka s podporo španske nacionalne organizacije, ki se bori proti upadanju poseljenosti in podpira kraje, kjer je zaradi urbanizacije vedno manj prebivalcev.

"Vasi postajajo vedno bolj moške," je dejala Lidia Díaz iz Španskega združenja proti zmanjšanju poseljenosti (Spanish Association Against Depopulation) in poudarila, da gre pri tem projektu za korak nazaj. Ker so ugotovili, da ženske pogosteje zapuščajo podeželje kot moški, šola za pastirice stremi k vnovični vzpostavitvi ravnotežja na španskem podeželju. Tako je tečaj del pobude, da vasi spet zaživijo.

"Razlika je v tem, da smo tokrat razmišljali iz ženske perspektive. Zato govorimo o ravnotežju med delom in življenjem, ustvarjanju omrežja medsebojne podpore in sodelovanju," je dejala Susana Pacheco, gonilna sila nove šole, ki ima sedež v Kantabriji. Dodala je, da obstajajo tudi druge pastirske šole, ki se jih ženske lahko udeležijo. Do zdaj naj bi se na ženske osredotočil zanemarljiv delež pobud, s katerimi so želeli privabiti ljudi k selitvi na podeželje, s spodbujanjem ženskega dela pastirstva pa naj bi tako ta pobuda pomagala rešiti na tisoče španskih mest, ki počasi izginjajo z zemljevida.

Pachecova je poudarila, da so ravno ženske pomembne za spremembo generacije. "To šolo vidimo kot projekt družbene spremembe – ženske želimo opolnomočiti in njihovemu delu izkazati čast," je dejala in še povedala, da so ženske že od nekdaj delale na podeželju, a njihovo trdo delo velikokrat ni bilo priznano, poroča Guardian.

Učni načrt prepojen z ravnotežjem med življenjem in delom

Tečaj bo trajal devet mesecev, vključeval pa bo 500 ur spletnega izobraževanja, ob katerem bo podano znanje o trajnostnem kmetovanju ter kombinaciji tradicionalnih in tehnološko naprednih praks, kot je sledenje živini z uporabo letalnikov. En konec tedna na mesec pa bo namenjen praktičnemu delu, saj bodo učenke poučili o raznovrstnih načinih pridobivanja denarja. To vključuje tudi čebelarjenje in pridelovanje sira, delavnic pa se bodo lahko udeležili tudi otroci udeleženk.

"Očitno je, da v družbi obstaja potreba po tem," je dejala Pachecova in poudarila, da se je prijavilo kar 265 kandidatk. Trenutno poteka izbiranje 30 učenk, začetek izobraževanja pa za zdaj še ni znan. Za financiranje celotnega izobraževanja vsake izmed izbranih kandidatk, ki naj bi zneslo okoli 12.000 evrov, pa so prosili tako javni kot tudi zasebni sektor.