Robby Megabyte. Foto: Reuters
Robby Megabyte. Foto: Reuters

Premierni nastop je že za njim, nastopil je v novem singlu Take My Job Away, v katerem med drugim prepeva: "Vsaka malenkost je pod nadzorom stroja."

V videu eden izmed članov skupine razmišlja, da bi bilo zabavno, če bi robot opravljal njegovo delo, medtem ko sam počiva in se zabava. Zato naroči robota in ga sam sestavi. Postopoma v videu roboti zamenjajo vse člane skupine, ti pa se odpravijo na "žur". A zadnji se smejejo roboti, saj v studio povabijo ženske, zabava se začne, člani skupine pa lahko dogajanje samo nemo opazujejo, saj so jih roboti zaklenili zunaj studia.

"Sporočilo o zlobni umetni inteligenci, ki dobrim ljudem jemlje delovna mesta, je ironično," je za Reuters povedal baskitarist Vedran Mujagić, ki je bil najbolj vpleten v oblikovanje robotskega pomočnika. Dodal je: "Naš robot rad je, pije, kriči, rad ima glasbo."

Sorodna novica Dubioza Kolektiv postavila standarde spletnih koncertov

Ne gre zgolj za enkraten nastop, robota je skupina osmih študentov sarajevske fakultete za elektrotehniko izdelala po naročilu Dubioze Kolektiv, ki se bo pri svojem glasbenem ustvarjanju in nastopih tudi v prihodnje opirala na pomoč robota.

Robby je sodeloval tudi v "Karantenskem šovu", tedenskih koncertih, ki jih je Dubioza Kolektiv med karanteno priredila za svoje oboževalce.

Robota so izdelovali dve leti. Almir Bešić, eden izmed študentov, ki stojijo za projektom, je dejal, da je bil projekt izziv, saj sprva niso vedeli ničesar o 3D-tiskanju, potrebnem za izdelavo robota, niso pa imeli niti potrebne opreme.

Za izdelavo plošče, po kateri se premika Robby, so uporabili reciklirane materiale, vključno z gredjo avtomobila Golf 2 in kolesi za otroške vozičke.

"Ko je Robby 'oživel' smo bili evforični, saj smo po urah dela in napora videli, da stvar deluje," je dejal Bešić.

Dubioza kolektiv združujejo dub, ska in punk rock, reggae in hip-hop z zvoki bosanskih folklornih melodij, vse skupaj pa je zapakirano v duhovita družbenokritična besedila. Foto: Reuters
Dubioza kolektiv združujejo dub, ska in punk rock, reggae in hip-hop z zvoki bosanskih folklornih melodij, vse skupaj pa je zapakirano v duhovita družbenokritična besedila. Foto: Reuters