Alpinist Satjarup Siddhanta s fotografijami, ki naj bi dokazovale, da sta lažniva zakonca za dokumentacijo svojega domnevnega dosežka potvorila njegove fotografije vzpona. Foto: AP
Alpinist Satjarup Siddhanta s fotografijami, ki naj bi dokazovale, da sta lažniva zakonca za dokumentacijo svojega domnevnega dosežka potvorila njegove fotografije vzpona. Foto: AP
Vsako leto skuša Everest osvojiti okoli 800 ljudi, med njimi pa so tudi številni taki, ki se bolj pehajo za prestižem in nimajo dovolj izkušenj za tovrstni podvig. Foto: AP

In dvomi so se ta teden potrdili, ko so nepalske oblasti sporočile, da sta zakonca Rathod, sicer oba policista iz indijske države Maharaštra, potvorila fotografije, ki sta jih predložila oblastem ob vlogi za potrdilo o uspešnem vzponu. Paru so za kazen za naslednjih deset let prepovedali vsakršno pohodništvo v nepalske gore, poroča New York Times.

"Predložila sta lažne, obrezane fotografije, s katerimi sta skušala dokazati, da sta osvojila Everest," je potrdil Sudaršan Prasad Dhakal, generalni direktor nepalskega ministrstva za turizem.

Kazenski ukrep proti alpinistoma izpostavlja pomen Everesta za siromašni Nepal, ki še vedno okreva po lanskem uničujočem potresu, v katerem je umrlo 8.857 ljudi. Veteranski alpinisti in strokovnjaki pravijo, da ne pomnijo, da bi Nepal kdaj sprejel tako drastičen ukrep proti nekomu, ki bi lažno trdil, da je osvojil najvišjo goro na svetu, zato menijo, da so s kaznijo hoteli poslati konkretno sporočilo.

"Mislim, da vlada zdaj celotno dogajanje okoli Everesta jemlje bolj resno," je povedal Dava Steven Šerpa, direktor katmandujske agencije za pohodništvo Asian Trekking. "V nevarnosti je ugled Nepala in nepalskega turizma. Everest je kot dragulj v kroni," pravi Šerpa, ki je bil na Everestu dvakrat.

Par po aferi poniknil
Zakonca Rathod sta po tiskovni konferenci v Katmanduju, na kateri sta objavila svoj dosežek, zdaj bolj ali manj poniknila. "Zavezala sva se, da ne bova spočela otrok, dokler ne osvojiva Everesta," je povedal Rathod novinarjem. "Zdaj lahko s ponosom postaneva starša."

Indijska policija je sporočila, da para v zadnjih dneh niso videli, prav tako ju ni bilo v službo na svoji matični postaji, kjer poteka ločena preiskava. "Ne sodelujeta, na naša poizvedovanja pa se nista odzvala," je povedal predstavnik policije v mestu Pune Ganpatrao S. Madgulkar, ki primer preiskuje.

Zakonca Rathod so razkrinkali s pomočjo fotografij, za katere so indijski alpinisti naglo ugotovili, da so bile potvorjene. Alpinist Satjarup Siddhanta je tako policiji povedal, da je par uporabil kar fotografije, ki jih je posnel sam na svojem vzponu na Everest.

Surendra Šelke, še eden od tistih, ki so vložili pritožbo glede domnevnega dosežka Rathodovih, pa je za Press Trust of India povedal, da zakonca na fotografijah nista oblečena v ista oblačila, čeprav se alpinisti na gori zaradi strahu pred ozeblinami praktično nikdar ne preoblačijo.

Nepalske oblasti sicer pravijo, da jih ne skrbi, da bi prevara ogrozila prestiž, povezan z vzponi na Everest. "Mislim, da se nam je zaradi tega incidenta ugled dejansko celo izboljšal," je za New York Times še povedal Dhakal. "Ljudje lažejo o vzponih na Everest. To kaže, kako zelo radi bi osvojili vrh in kako težko je to dejansko doseči."

8848 metrov visoki Everest vsako leto skuša osvojiti približno 800 ljudi. Za številne od njih je cilj prestiž in niso pripravljeni na zahtevni vzpon. Odkar sta Edmund Hilary in šerpa Tenzing Norgay leta 1953 prva osvojila najvišjo goro sveta, jima je sledilo že več kot 4.000 ljudi, osvajanje strehe sveta pa je postala svojevrstna industrija, od katere je odvisno nepalsko gospodarstvo.