Hruškasti diamanti so bili skozi zgodovino med najbolj cenjenimi. Najslovitejši diamant te oblike je diamant Cullinan 1, ki je del britanskih kronskih draguljev. Foto: Reuters
Hruškasti diamanti so bili skozi zgodovino med najbolj cenjenimi. Najslovitejši diamant te oblike je diamant Cullinan 1, ki je del britanskih kronskih draguljev. Foto: Reuters

101,38-karatni diamant hruškaste oblike brezhibne barve in čistosti je eden redkih tako velikih diamantov, ki so jih do zdaj sploh ponudili na dražbi po navedbah dražbene hiše so v preteklih letih prodali le okoli 10 tovrstnih dragih kamnov, težjih od 100 karatov, le dva sta bila v najprestižnejši obliki hruške.

Vrednost diamanta je ocenjena na med 10 in 15 milijoni ameriških dolarjev, kupec pa ga bo prvič v zgodovini lahko plačal tudi s kriptovaluto, pri čemer pri Sotheby's poudarjajo, da gre za prvo dražbo, na kateri bodo ponudili predmet v tako visoki vrednosti, ki ga bo mogoče kupiti z virtualnim denarjem. "Gre za resnično simbolični trenutek. Eno najstarejših valut oz. dragocenosti lahko zdaj prvič kupite z najnovejšo univerzalno valuto," je ob tem dejala predsednica uprave azijske podružnice dražbene hiše Patti Wong.

Pri Sotheby's so sicer že maja presegli prvi tovrstni mejnik, ko so na dražbi za 12,9 milijona ameriških dolarjev v kriptovalutah prodali Banksyjevo delo, s čimer je umetnina postala najdražji predmet, kupljen s kriptodenarjem.

Ker opažajo velik porast povpraševanja po dragih kamnih, predvsem med mladimi Azijci, pa so se odločili, da omogočijo tudi nakup diamanta na ta način, je še pojasnila Wong. Ravno hruškasti diamanti so sicer eni najdražjih, saj so med najredkejšimi. Rekordno vrednost je dosegel 118-karatni kamen, ki so ga prodali leta 2013 v Hongkongu in ki je navrgel dobrih 30 milijonov dolarjev. Novi lastnik je za vsak karat odštel 260.252 tisoč dolarjev, navaja Reuters.