Diamant, ponos Bocvane. Foto: Reuters
Diamant, ponos Bocvane. Foto: Reuters

Trenutno za največji diamant na svetu velja 3106-karatni kamen z imenom Cullinan, ki so ga odkrili leta 1905 v Južni Afriki. Na drugem mestu je 1109-karatni kamen Lesedi La Rona, ki so ga delavci podjetja Lucara Diamonds našli prav tako v Bocvani leta 2015.

"Podjetje Debswana v Bocvani deluje že več kot petdeset let in tako velikega in čistega diamanta še nismo našli," se je pohvalila direktorica Lynette Armstrong, ki je dodala, da prve analize kažejo na to, da bi bil lahko to tudi eden najdragocenejših kamnov glede na kakovost. "Trenutno se še odločamo, kako ga bomo prodali," je dodala.

Bocvanski minister za minerale Lefoko Moagi je dejal, da diamanta še niso poimenovali. Kamen v dolžino meri 73 milimetrov, v širino 52, debel pa je 27 milimetrov.

Odkritje je prišlo ravno v pravem času, saj je pandemija covida-19 v letu 2020 močno oklestila tudi prodajo dragih kamnov. Samo v družbi Debswana je proizvodnja kamnov padla za 29 odstotkov, prodaja pa še bolj. Pandemija je namreč oklestila tako ponudbo kot povpraševanje. Računajo, da se bodo trendi v letošnjem letu obrnili navzgor, saj bodo lahko draguljarji ponovno odprli vrata trgovin, prav tako bodo sproščene omejitve glede potovanj.