Dolgo Rockyjevo popotovanje je terjalo svoj davek in psiček se je domov vrnil v precej slabem stanju, a presrečen! Foto: EPA
Dolgo Rockyjevo popotovanje je terjalo svoj davek in psiček se je domov vrnil v precej slabem stanju, a presrečen! Foto: EPA

Sirijec Ibrahim Fwal z družino živi v italijanskem obmorskem mestu Carrara, približno 100 km oddaljenem od Firenc. Pred petimi leti so se v zavetišču za male živali zaljubili v pasjega mladička Rockyja in ga vzeli za svojega. Njihova sreča pa je trajala le dve leti. Nekega dne so se vsi skupaj odpravili na plažo - družina se je veselo namakala v morju, Rocky pa jih je čakal na obali. Vsaj mislili so tako.

Ko so prilezli iz vode, njihovega psička ni bilo nikjer. Drugi kopalci so jim povedali, da so ga opazili z neznano skupinico ljudi, ki ga je za ovratnico odpeljala s plaže. Za Rockyjem se je za tri leta izgubila vsaka sled, nato pa je Ibrahima nenadoma poklical neki veterinar iz bližnje Pise in mu povedal, da je - sodeč po tetovirni številki v ušesu - našel njegovega psa in takrat se je začela razkrivati Rockyjeva osupljiva zgodba.

Želel je domov, samo domov
Kdo so ugrabitelji, ki so Rockyja odvedli s plaže v Carrari, še vedno ni znano, a oglasila se je družina iz Salerna, mesta tam daleč na jugu Italije. Povedali so, da so psička našli samega ob cesti in ga vzeli za svojega. A Rocky pri novih lastnikih ni našel miru, poskušal je pobegniti prav ob vsaki priložnosti. Konec lanskega novembra mu je to nazadnje le uspelo in pogumni psiček se je odpravil na dolgo, dolgo pot proti severu.

V dveh mesecih je prehodil skoraj 700 km in verjetno bi mu uspelo priti vse do Carrare, če ga ne bi na cesti v Pisi prestregel možakar, ki mu je v padel v oči shiran in zanamerjen psiček, ki je vztrajno drobil naprej na sever. Odpeljal ga je k veterinarju, ki je nato poklical Ibrahima ter poskrbel za ponovno združitev presrečnega lastnika in zvestega psička, ki ga je domotožje gnalo na pot čez pol Italije.