Putinov ledeni pogled svojemu pasjemu ljubljencu. Foto: EPA
Putinov ledeni pogled svojemu pasjemu ljubljencu. Foto: EPA
Bush s svojim ljubljenim Barneyjem. Foto: EPA

Epizodo nekdanji predsednik Bush opisuje v svoji knjigi spominov Točke odločitev (Decision Points), ki bo prišla v knjigarne v torek.
Bush piše, da je na obisku v predsedniški rezidenci Camp David takrat ruskega presednika Putina predstavil svojemu škotskemu terierju Barneyju.
Putin mu je čast vrnil, ko je Bush obiskal Rusijo, in mu je ruski predsednik razkazoval svoje posestvo. "Velik črn labradorec se je pognal čez trato. Z iskrico v očeh je Vladimir rekel: 'Večji, močnejši, hitrejši kot Barney,'" se spominja Bush.
Bush pravi, da je to zgodbo kasneje povedal kanadskemu premierju Stephenu Harperju, ki je odgovoril: "Lahko si srečen, da ti je pokazal samo svojega psa."

O najnižji točki
Znano je, da je Bush ob začetku svojega predsednikovanja leta 2001 pogledal Putinu v oči in po Bushevih besedah "videl njegovo dušo". "V kasnejših letih mi je dal Putin razloge, da sem svoje mnenje popravil," piše.
Bush pravi, da je do najnižje točke v njunih odnosih prišlo avgusta 2008, ko je Rusija napadla sosednjo Gruzijo. Bush je izrazil nestrinjanje Putinu neposredno na slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger, rekoč, da je gruzijski predsednik Mihail Sakašvilli "vročekrven."
"Tudi jaz sem vročekrven," naj bi ostro odvrnil Putin. "Ne, Vladimir, ti si hladnokrven," pa je na to odgovoril Bush.