Trenutek, ki je spravil cenzorje pokonci. Foto: EPA
Trenutek, ki je spravil cenzorje pokonci. Foto: EPA
Prva dama se je naglo zatem šala znebila in ga zamenjala za plašč. Foto: EPA
Peng Liyuan je zavzela precej vidnejšo vlogo prve dame kot njene predhodnice. Foto: Reuters

s šalom kavalirsko ogrnil prvo damo Kitajske, Peng Lijuan.

V čem natanko je bila težava, da je Putin na hladen večer ogrnil soprogo kitajskega predsednika Ši Džinpinga, medtem ko je ta klepetal z Barackom Obamo? Da je ruski predsednik izpadel džentelmen, gostitelj Apeca pa neroden in nepozoren.

Še bolj pa so Kitajce v zadrego spravili dovtipi in šale, ki so začele krožiti po družabnih omrežjih na račun "resničnih" namenov sveže ločenega Putina, ki med Kitajkami velja za precejšnjega lomilca ženskih src. Ne nazadnje so celo številni tuji mediji za podnapis pod fotografijo izbrali vse, od tega, da Putin "flirta" s Peng, do tega, da jo "osvaja".

Za občutljive kitajske oblasti je bilo to odločno preveč in so začele panično blokirati vse vsebine z omembo Peng Lijuan, Putina in šala, vključno z videoposnetkom incidenta, ki so ga sprva predvajali na državni televiziji, nato pa je naglo zaokrožil po spletu. Na posnetku Peng vstane, vljudno sprejme šal, ki ji ga je ponudil Putin, in se mu zahvali z rahlim priklonom. A kmalu je šal zamenjala za črn plašč, ki ji ga je ponudil njen asistent.

Dogodek je na kitajskih družabnih omrežjih sprožil plaz komentarjev, preden so se cenzorji zbudili in začeli odstranjevati vse vsebine, povezane z njim.

Kulturne razlike
Da so oblasti vse vsebine tako dosledno umaknile, odraža intenziven nadzor, ki ga izvajajo oblasti nad vsakršnim gradivom o kitajskih voditeljih, hkrati pa kaže na kulturne razlike med državami, namreč kaj je v javnosti sprejemljivo in kaj ne, piše Guardian. "Kitajska je tradicionalno konservativna do javne interakcije med neporočenimi in nepoznanimi moškimi in ženskami, Putinova javna gesta pa je postala priročen material za šale, kar velikemu šefu verjetno ni po godu," meni neodvisni komentator in zgodovinar Džang Lifan.

Šijeva soproga Peng Lijuan je bila svoj čas priljubljena folkpevka, slavnejša od svojega soproga, za razliko od svojih predhodnic na mestu prve dame pa je zavzela precej bolj vidno vlogo in redno spremlja soproga na potovanjih v tujino, na katerih ta utrjuje vlogo Kitajske kot nove gospodarske velesile.

Poleg tega so na vladnem oddelku za propagando zgradili podobo Šija in njegove žene kot ljubečega para ter redno zalagajo družabna omrežja s fotografijami predsednika, kako med državniškim obiskom svojo soprogo ščiti pred dežjem, kako nabira cvetje zanjo ali pa jo preprosto drži za roko. A Putinovo ponedeljkovo posredovanje na Apecu je malce pokvarilo ta ustaljeni scenarij.

Li Šin, vodja oddelka za ruske in srednjeazijske študije na šanghajskem inštitutu za mednarodne študije, pravi, da se je Putin samo vedel kot pravi Rus in ni storil ničesar nediplomatskega ali predrznega: "V Rusiji je tradicija, da vsak moški, ki kaj velja, na javnem kraju pokaže spoštovanje do dam, in v hladni državi, kot je Rusija, je zelo normalno, da džentelmen pomaga damam obleči in sleči plašč. A Kitajci morda tega niso vajeni."