Peng je članica vojaškega orkestra. Foto: Reuters
Peng je članica vojaškega orkestra. Foto: Reuters
Ši Džinping je do zdaj živel v senci svoje privlačne soproge. Foto: EPA
Med visokimi člani partije je opazno pomanjkanje žensk. Foto: EPA

Peng Lijuan, ki jo pozna cela Kitajska kot pevko folknapevov, je bila dolgo časa precej slavnejši del zakonskega para, a zdaj, ko je Ši Džinping na poti, da postane novi kitajski predsednik, popzvezdnice ni kaj dosti videti.

49-letna Peng, civilna članica vojaškega orkestra in dejavna v dobrodelnih dejavnostih, ni tipična kitajska prva dama, o čemer lahko priča vsak, ki jo je videl peti v tradicionalni novoletni oddaji na državni televiziji. Gre za eno najbolj gledanih TV-oddaj na svetu.

"Če bi bil to Zahod, bi lahko rekli, da ima (Peng) vse kvalifikacije za soprogo voditelja: lepoto, odrsko prezenco, odobravanje javnosti," je za The Washington Post povedal neki partijski intelektualec. "A stvari so na Kitajskem drugačne."
Če bi zahodnjaška piarovska mašinerija komaj čakala, da bi predstavila Peng na svetovnem odru, pa njena slava partijskemu vodstvu predstavlja izziv, kako uskladiti njene veščine in slavo, ne da bi ji dopustili, da pridobi preveč javnega vpliva.

Primanjkljaj žensk
Ko so kitajski voditelji ta konec tedna za zaprtimi vrati predelovali zadnje podrobnosti o zamenjavi oblasti (Ši naj bi bil za predsednika imenovan v četrtek), je mednarodna skupnost pohitela poudarjati, da je le peščica članov kitajske politične elite žensk.
Lju Jandong je edina ženska članica trenutnega kitajskega Politbiroja, ne pa tudi članica močne Stalne komisije. Nekateri so namigovali, da bi bila prav Peng, ZN-ova ambasadorka dobre volje za tuberkulozo in aids, ki je z Billom Gatesom pred kratkim posnela protikadilsko kampanjo, lahko ženska, ki bi ta precedens spremenila.

Konec kulta osebnosti
Lin Čongpin
, profesor mednarodnih odnosov na univerzi Tamkang v Tajvanu, je za tajvanski novičarski program povedal, da "bistra in lepa" žena daje Šiju prednost pred preteklimi voditelji, Peng pa opisal kot "majorgeneralko kitajske ljudske vojske in pevko katere nastopi na mednarodnem prizorišču bodo zasenčili vse njene predhodnice".

Peng je bila nedvomno zgovorna pri hvali svojega soproga, o razmerju pa govori neobičajno iskreno. "Ko sva se spoznala, sem vedela v srcu, da je on idealen mož mojih sanj - direkten, iskren in pozoren," je povedala februarja za revijo People.

A, kot poudarja Independent, če bo Peng skušala spremeniti vlogo prve dame, naloga ne bo lahka. Vse od ekscesov obdobja Mao Cetunga, ko je veliki vodja sprožil kulturno revolucijo (1966-76), ki je uničila na milijone življenj in pustila za seboj rane, ki so sveže še danes, se je komunistična stranka skušala distancirati od kulta osebnosti. "Šov" vodijo hladni, dolgočasni tehnokrati, žarišče pa je namesto na posameznikih na partiji kot združeni celoti.