Razgledna ploščad omogoča celostni pregled nad New Yorkom. Foto: EPA
Razgledna ploščad omogoča celostni pregled nad New Yorkom. Foto: EPA

V velikem jabolku je vrata odprla najnovejša znamenitost – razgledna ploščad Summit, ki je na vrhu nebotičnika One Vanderbilt. Celoten prostor je sestavljen iz več sob, ki pa jih preplavlja umetniška izkušnja, poimenovana Air (zrak). Njen avtor je Kenzo Digital, ki pravi, da naj bi utelešala "opojni občutek ambicije in navdiha, ki ju daje New York".

Poleg prosojnih tal in srebrnih balonov pa del stvaritve predstavlja tudi tako imenovana Transcendence, kjer so tako strop kot tudi tla narejeni iz številnih ogledal. Čeprav je videti spektakularno, pa so skupine, ki so Summit obiskale pred uradnim odprtjem, vodstvo opozorile na majhno težavo – če nekdo nosi obleko, krilo ali kilt, se zaradi ogledal lahko vidijo tudi intimni predeli, poroča New York Post.

Zato so se odločili, da obiskovalcem, predvsem tistim, ki jim ni prijetno, da jim nekdo "pogleda pod krilo", priporočijo smernice oblačenja ter se tako izognejo morebitni neprijetnosti in nelagodju. "Gostje, ki so zaskrbljeni zaradi nezaželenega razkrivanja kot rezultata tal in stropov iz ogledal, so odgovorni, da se oblečejo tako, da se temu izognejo," so zapisali na spletni strani novega magneta za turiste, ki je okoli 426 metrov visoko, in poudarili, da je priporočljivo nositi hlače.

Priporočila seveda ni nujno obvezno upoštevati, za vstopnice pa je treba odšteti od 39 do 73 ameriških dolarjev (okoli 33 in 62 evrov). Za tiste, ki so prišli "neopremljeni", pa Summit sicer ponuja tudi brezplačne raztegljive črne kratke hlače.