11,15 karatov. Foto: Reuters
11,15 karatov. Foto: Reuters

Bleščeč rožnati diamant Williamson Pink Star bo dražbena hiša Sotheby's 5. oktobra ponudila na dražbi. Pričakujejo, da bodo v Hongkongu za 11,15-karatni kamen iztržili več kot 21 milijonov ameriških dolarjev (okoli 21.12 milijona evrov).

"Rožnati diamanti so v naravi zelo redki," je dejal Kristian Spofforth iz dražbene hiše Sotheby's in dodal, da na dan prodaje pričakuje veliko ponudnikov.

Ime enega izmed najčistejših diamantov na svetu je sicer poklon dvema drugima rožnatima predstavnikoma dragocenih kamnov.

Prvi del imena je posvečen 23,6-karatnemu Williamsonu, ki ga je četa 1947 kanadski geolog John Thorburn Williamson kraljici Elizabeti namenil kot poročno darilo. Našel ga je sicer v svojem rudniku v Tanzaniji, od koder izvira tudi Williamson Pink Star.

Drugo ime je diamant dobil po CTF Pink Star, ovalnem diamantu z 59,6 karata, ki so ga leta 2017 prodali za rekordnih 71,2 milijona ameriških dolarjev (okoli 71,3 milijona evrov). Ta še vedno ostaja najdražji diamant, ki je bil kdaj koli prodan.

Preden bo šel pod hongkonško dražbeno kladivce, bo diamant obiskal še Dubaj, Singapur in Tajpej.