Reinhold Messner v Dolomitih leta 2016. Foto: EPA
Reinhold Messner v Dolomitih leta 2016. Foto: EPA

Nemški amaterski kronist Eberhard Jurgalski je prepričan, da Messner in njegov soplezalec Hans Kammerlander leta 1985 nista stopila na vrh Anapurne. Njegove trditve temeljijo na ocenah fotografij, posnetih na vrhu, in osebnih pripovedi drugih plezalcev.

Predstavniki Guinnessovega združenja so Nemcu verjeli, ob tem so sporočili: "Naslove Guinnessove knjige rekordov, na katere vpliva ta prerazvrstitev 'pravih vrhov', je bilo treba nujno na novo določiti. To nikakor ne bi smelo zmanjšati neverjetnih pionirskih dosežkov nekaterih najpomembnejših alpinistov v zadnjih 50 letih. Vendar je treba te dosežke obravnavati na enak način, kot od maratoncev zahtevamo, da končajo celotno maratonsko progo v razdalji 42,195 km. Torej enako velja tudi za alpinistične dosežke. Da se lahko gorski vzpon kvalificira za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov, je treba upoštevati vzpon od baznega tabora do pravega vrha v skladu s posodobljenimi smernicami," so zapisali.

Slovitemu Južnemu Tirolcu so tako odvzeli dva zapisa iz Guinnessove knjige svetovnih rekordov, njegov rekord pa je po novem prevzel Američan Edmund Viesturs.

Napisal je veliko knjig, odprl več muzejev in sodeloval na množici prireditev. Foto: EPA
Napisal je veliko knjig, odprl več muzejev in sodeloval na množici prireditev. Foto: EPA

Messner: To so neumnosti

79-letni Messner se je na odločitev odzval z ogorčenjem. "Gre za neumnosti, ne gre za strokovnjaka, gre zgolj za to, da je zamešal goro, seveda sva osvojila vrh Anapurne," je dejal alpinist, ki je sicer tudi velik prijatelj Slovenije in slovenskih alpinistov. "A nikoli nisem zahteval nobenega rekorda, zato mi ga ne morejo vzeti. Poleg tega se gore spreminjajo. Minilo je skoraj 40 let. Če je kdo plezal na Anapurno, sva bila to zagotovo jaz in Hans. Nihče, ki se spozna na himalajski alpinizem, ne bi dvomil o najinem podvigu. Jurgalski ne ve ničesar," je dodal.
Poleg tega himalajski alpinizem in alpinizem "nista športa in zato ni tekmovanj ali zmagovalcev", je še dodal.

Messnerju že desetletja pripisujejo, da je bil prvi, ki se je povzpel na vseh 14 vrhov, visokih 8000 metrov nadmorske višine ali več. Za povrh mu je to uspelo brez uporabe dodatnega kisika, s čimer si je prislužil še en "naslov svetovnega rekorderja". Na nekatere od teh vrhov se je povzpel dvakrat.

A Guinnessova knjiga rekordov zdaj za prvega, ki je osvojil vseh osemtisočakov, navaja Edmunda Viestursa. Podvig mu je uspel med letoma 1989 in 2005.

To odločitev je komentiral tudi Kammerlander. "Tako se uničuje alpinizem," je dejal. Debata o tem, ali sta z Messnerjem osvojila pravi vrh Anapurne ali ne, se mu je zdela "smešna". "Seveda ni popolne gotovosti, to so bili drugačni časi, takrat ni bilo tehnologije GPS. Na tej višini sta dovolj snežni metež in zatemnjena sončna svetloba, pa se lahko vse spremeni. Še vedno sva prepričana, da sva bila na vrhu, a kdo ve, morda je bilo še pet ali šest metrov za plezanje. A to ne bi smelo pokvariti najinega dosežka," je dejal 66-letni Kammerlander.