Ed Hillary in Tenzing Norgay mesec dni po prvem uspešno opravljenem vzponu na Everest. Na vrhu strehe sveta je Hillary sicer fotografiral le Norgaya. Foto: AP
Ed Hillary in Tenzing Norgay mesec dni po prvem uspešno opravljenem vzponu na Everest. Na vrhu strehe sveta je Hillary sicer fotografiral le Norgaya. Foto: AP

Pionirja sta vrh Everesta po južnem sedlu dosegla 29. maja 1953 ob 11.30 in se v zgodovino zapisala kot prva na "strehi sveta", na katero se je sicer že pred njima neuspešno podalo več odprav.

Hillary in Tenzing sta bila del 12-članske britanske odprave polkovnika Johna Hunta, novica o vzponu na 8848 metrov visokega očaka pa je Združeno kraljestvo dosegla 2. junija 1953, na dan kronanja kraljice Elizabete II.

V Nepalu so po smrti Hillaryja leta 2008 začeli 29. maja praznovati dan Everesta. Današnjo prireditev sta vodila sinova obeh pionirjev.

Pogled na najvišji vrh sveta. Foto: EPA
Pogled na najvišji vrh sveta. Foto: EPA

"Na veliko načinov vrha Everesta nista dosegla samo Ed Hillary in Tenzing Norgay, ampak vse človeštvo," je Peter Hillary dejal v šoli, ki jo je ustanovil njegov oče v oddaljeni vasi Khumdžung na 3790 metrih nad morjem. "Nenadoma so lahko vsi šli," je dodal.

Vrh osvojilo več kot 600 plezalcev

V zadnjih sedmih desetletjih se je na najvišjo goro sveta povzpelo več kot 6000 plezalcev, poroča Himalayan Database. Med osvajanjem vrha je umrlo tudi več kot 300 ljudi. Samo letos je umrlo 12 ljudi, še pet jih pogrešajo, zaradi česar bo letošnja sezona najverjetneje najbolj smrtonosna.

Družinski člani obeh plezalcev so v omenjeni šoli slovesno odprli center za obiskovalce Edmunda Hillaryja. Pred fotografijo Hillaryja in Tenzinga so prižgali svečke, njuna sinova Peter Hillary in Jamling Norgay pa sta prerezala rdeč trak. Družini sta pozneje slovesno razkrili tudi njuna kipa na letališču Tenzing Hillary v nepalski Lukli.

Sanu Šerpa: Vlada naj pomaga otrokom umrlih šerp

V nepalski prestolnici Katmandu se je shoda ob proslavi udeležilo več sto alpinistov in uradnikov. Počastili so nepalske šerpe. "29. maj je dan, ko se vsi vedno spominjamo in smo ponosni na to, da sta Edmund Hillary in šerpa Tenzing Norgay dosegla vrh Everesta, in to je dan, ko so šerpe postale znane," je na shodu dejal Sanu Šerpa – edini, ki je dvakrat osvojil vseh 14 najvišjih vrhov sveta.

Shod alpinistov v Katmanduju. Foto: Reuters
Shod alpinistov v Katmanduju. Foto: Reuters

"Vlada ni naredila veliko za šerpe. Mislim, da bi bilo v veliko pomoč in veseli bi bili, če bi vlada pomagala pri izobraževanju otrok tistih alpinistov, ki so umrli v gorah," je Sanu Šerpa povedal za francosko tiskovno agencijo AFP. Vlado je še pozval, naj podpre nepalske vodnike, ki nosijo velika tveganja pri prenašanju opreme in hrane, popravljanju vrvi in popravljanju lestev.

Kami Rita razmišlja o selitvi v ZDA

Na slovesnosti je sodeloval tudi rekorder po številu vzponov na Everest. 53-letni Kami Rita je vrh sveta dosegel že 28-krat. V intervjuju za Reuters je sicer potarnal, da "v Nepalu ni prihodnosti", zato z družino razmišlja o selitvi v ZDA.

"Nova generacija šerp se ne loteva plezanja. Želijo si iti v tujino in ustvariti boljše kariere," je dejal Kami Rita: "Čez 10 do 15 let bo manj šerp, ki bodo vodili plezalce. Njihovo število je že zdaj majhno."

11.000 dolarjev pristojbine

Poleg pomanjkanja šerp prihodnost alpinizma v Nepalu ogrožajo tudi naraščajoče temperature, tajanje ledenikov in snega ter vse bolj nepredvidljivo vreme, poroča Associated Press.

Kipa Hillaryja in Tenzinga. Foto: Reuters
Kipa Hillaryja in Tenzinga. Foto: Reuters

Kljub temu alpinizem ostaja ključni del turistične ponudbe Nepala in predstavlja tudi pomemben vir prihodkov. Tujci morajo namreč za vzpon plačati pristojbino v vrednosti 11.000 dolarjev.

Slovensko pot utrla Štremfelj in Zaplotnik

Na Everest se je povzpelo tudi več Slovencev. Prva sta se nanj 13. maja 1979 povzpela Andrej Štremfelj in Nejc Zaplotnik, takrat v okviru jugoslovanske odprave s skoraj popolnoma slovensko udeležbo. Davo Karničar je leta 2000 opravil neprekinjen spust na smučeh z vrha do baznega tabora.

Znanih je tudi še nekaj drugih rekordov. Južni Tirolec Reinhold Messner se je leta 1980 na vrh povzpel brez dodatnega kisika. Prva ženska na vrhu je bila Japonka Junko Tabei leta 1975. Pred dobrim tednom dni je Hari Budha Magar postal prvi človek z obema nad kolenom amputiranima nogama, ki je osvojil Everest, za kar je prejel tudi posebno odlikovanje nepalske vlade.

Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je ob obletnici pripravil pogovor.