Boris Johnson se na podnebni vrh COP26 v Glasgowu prihodnji teden intenzivno pripravlja tudi z najmlajšimi. Foto: Reuters
Boris Johnson se na podnebni vrh COP26 v Glasgowu prihodnji teden intenzivno pripravlja tudi z najmlajšimi. Foto: Reuters

Johnson je odgovarjal na vprašanja otrok pred podnebnim vrhom COP26 v Glasgowu, ena od tem pa je bilo tudi ravnovesje v naravi in kriza biotske raznolikosti. Kot je izpostavila Tanya Steele, izvršna direktorica organizacije World Wide Fund for Nature, kar 97 odstotkov sesalcev predstavljamo ljudje in udomačene živali, sesalcev v divjini je samo še tri odstotke.

“Žalostno," je na to pripomnil premier in v šali ponudil rešitev. “Lahko bi nekaj ljudi uporabili za krmo živali, to bi bilo ..."

Steel ga je prekinila: “O tem lahko glasujemo pozneje in vprašamo, ali je kaj kandidatov.“

Če je šlo pri vprašanju vzpostavitve ravnotežja v naravi zgolj za premierjev humorni vložek, pa je bil resnejši, ko je šlo za temo ponovne uporabe plastike. Kot je dejal, recikliranje "niti približno ne naslovi težave", ampak da bi morali vsi zmanjšati uporabo plastike.

Sorodna novica Krvavi škampi in mreže duhov – je veganstvo res edina rešitev za oceane?

V britanski zvezi za recikliranje so ogorčeni in pravijo, da je premier "povsem izgubil plastično rdečo nit". Simon Ellin iz zveze je za BBC dejal, da so nad Johnsonovimi izjavami "zelo razočarani", poleg tega pa, da so v nasprotju z uradno vladno politiko glede plastike.

So pa nekateri aktivisti proti uporabi plastike premierjevo stališče pohvalili in ga pozvali, naj izjave podkrepi z ukrepi, s katerimi bi korenito zmanjšali uporabo plastike.

"V Veliki Britaniji dejansko recikliramo manj kot 10 odstotkov plastike. Čeprav industrija recikliranje oglašuje kot rešitev vprašanja plastike, pa z njim zgolj upravičujejo čezmerno proizvodnjo plastike in ustvarjajo industrijsko odvisnost od tega neuničljivega, toksičnega materiala," je dejal soustanovitelj družbe A Plastic Planet (Plastičen planet) Sian Sutherland.

Johnson in slavni britanski naravoslovec David Attenborough na konferenci pred podnebnim vrhom COP26. Foto: Reuters
Johnson in slavni britanski naravoslovec David Attenborough na konferenci pred podnebnim vrhom COP26. Foto: Reuters

Javnost razdeljena glede premierjevih izjav

Med posebnim dogodkom, ki so ga organizirali na Downing Streetu, je Johnson občinstvu otrok, starih med 8 in 12 let, dejal, da bi morali ljudje, namesto da se zanašajo na recikliranje, raje zmanjšati uporabo plastičnih izdelkov.

Tanya Steele pa je otrokom dejala: "Moramo zmanjšati uporabo plastike, ampak po mojem mnenju moramo plastiko tudi reciklirati, gospod premier, in imeti neki sistem za to."

A Johnson ji je oporekal in dejal, da je zmotno misliti, da lahko družba z recikliranjem reši vprašanje odvečne plastike: "Ne deluje."

Novinarji so pozneje Johnsonovega predstavnika za stike z mediji vprašali, kako komentira premierjeve izjave, ta pa jim je odvrnil, da "premier še naprej spodbuja k reciklaži, da pa meni, da bi dajali ljudem potuho, če bi se znašali zgolj na to".

Ankete v Veliki Britaniji kažejo, da ljudje menijo, da prispevajo svoje k zaščiti okolja z recikliranjem plastenk, okoljevarstveniki pa opozarjajo, da je recikliranje precej manj ključnega pomena od kakih radikalnejših dejanj za zajezitev toplogrednih plinov, kot sta denimo uporaba električnega vozila in opustitev letalskih poletov.