Običajen pulover s širokim ovratnikom, ki se po potrebi spremeni tudi v zaščitno masko. Foto: G95
Običajen pulover s širokim ovratnikom, ki se po potrebi spremeni tudi v zaščitno masko. Foto: G95

Ameriška družba G95 je že v prvem letu pandemije na trg poslala različne vrste tekstilnih mask, izdelanih iz posebnega materiala, ki naj bi nudil tudi zaščito pred prehajanjem majhnih delcev. Kot zatrjujejo, njihova tkanina (poimenovana G95) zadrži 99 odstotkov delcev, večjih od 0,1 mikrona, kar naj bi zunaj dihal zadržalo tudi številne bakterije, viruse in druge zdravju škodljive snovi, kot so trdni delci, alergeni itd.

Ker je material pralen in ga je tako mogoče uporabiti večkrat, je med številnimi okoljsko ozaveščenimi priljubljena izbira, čeprav strokovnjaki niso povsem prepričani, da takšna tkanina nudi enako zaščito kot maska FFP2 ali N95 – kljub zagotovilom proizvajalca, da to gotovo drži.

V zadnjih mesecih, ko je povpraševanje po medicinskih zaščitnih maskah oz. maskah z (naj)boljšo zaščito, kot sta FFP2 in N95, vedno večje, so na trg poslali še izdelek, ki skrbi tudi za vse tiste pozabljivce, ki se še niso navadili na to, da je treba masko vedno imeti nekje pri roki.

Oblikovali so namreč pulover z nekakšnim ovratnikom, ki ga uporabnik po potrebi potegne nad usta in nos, ko ga ne potrebuje, pa ga preprosto zaviha navzdol in nosi kot običajen puli. Pulover ima tudi zatezno elastiko, s katero ga uporabnik pritrdi na obraz, tako da ne more zlesti z nosu, še navaja družba, ki je za svoj izdelek postavila ceno 89 ameriških dolarjev (78 evrov).