Odlok za spremembo uradnega imena je podpisala guvernerka Gina Raimondo (v ozadju). Foto: AP
Odlok za spremembo uradnega imena je podpisala guvernerka Gina Raimondo (v ozadju). Foto: AP

V ponedeljek je tamkajšnja guvernerka Gina Raimondo podpisala izvršni odlok za odstranitev besede "Plantaže" iz vseh uradnih zapisov. Rhode Island bodo od zdaj tako imenovali zgolj še – Rhode Island.

"Rhode Island je bil ustanovljen na načelih sprejemanja in strpnosti, ime naše države – in naša dejanja – pa bi morala te vrednote odražati," je zapisala Raimondova na Twitterju. "Koraki, ki jih napovedujem danes, so šele začetek in polno se zavezujem k nadaljnjemu delu s skupnostjo, da bi izkoreninili rasizem v naši državi – tako individualni kot institucionalizirani."

Raimondova je dejala, da se že leta pogovarjajo o umiku sporne besede, saj da se mnogim prebivalcem "zdi boleče, da se v uradnem imenu države pojavlja beseda, ki je tako tesno povezana s suženjstvom".

Rhode Island je imel več zasužnjenih ljudi na prebivalca kot katerakoli druga zvezna država v regiji Nove Anglije in je imel vodilno vlogo pri čezatlantski trgovini s sužnji, navaja univerza Brown.

V ZDA v zadnjih tednih poteka burna razprava zaradi simbolov, povezanih z rasizmom in suženjstvom, ki je vzniknila v sklopu protestov proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi. Tako je padlo že kar nekaj kipov problematičnih zgodovinskih osebnosti, določene trgovske znamke pa so začele spreminjati svoje logotipe, ki vsebujejo temnopolte like, kot je denimo riž Uncle Ben's.