V svetu trenutno prodajo po 480 milijonov kock letno, z njimi pa se še vedno igra milijarda ljudi. Foto: Televizija Slovenija
V svetu trenutno prodajo po 480 milijonov kock letno, z njimi pa se še vedno igra milijarda ljudi. Foto: Televizija Slovenija

Rubikova kocka je izum Madžara po imenu Ernő Rubik. Mineva pa kar 40 let, odkar je zloglasna kocka dobila zdajšnje ime in bila razglašena za igračo leta. Takrat so tudi priredili prvi svetovni turnir z njo, za najhitrejšega reševalca Rubikove kocke pa velja Kitajec Jušeng Du, z rezultatom 3 sekunde in 47 stotink.

Čeprav je prvotno namenjena krajšanju časa, pa po njej posegajo tudi umetniki, kot je Giovanni Contardi. Najnovejši podvig mladega umetnika iz italijanskega mesta Pesaro je povezan prav z Rubikovimi kockami.

Da je sestavil največji Rubikov mozaik v manj kot 24 urah doslej, je porabil kar 6111 kock. Z njimi je oblikoval motiv grškega mitološkega junaka Atlasa, ki pa na ramenih ne nosi sveta, ampak Rubikovo kocko. "Nedvomno je bil najtežji del to, da sem ves čas ostal zbran in prenašal bolečino v nogah," je priznal in dodal, da je vesel, da je projekt, za katerega je potreboval 16 ur, končal.

"Leta 2009 sem se naučil, kako rešiti Rubikovo kocko. Skozi kariero sem dosegel več kot 60 državnih rekordov ter 9 evropskih in tri svetovne rekorde," je povedal Contardi in poudaril, da je po svojih dosežkih želel svoje spretnosti uporabiti za nekaj drugačnega. Tako se je začel ukvarjati z mozaiki. "Imel sem srečo, da je to postala moja služba," je še dodal.

Seveda Contardi ni edini, ki se ukvarja z mozaiki. Februarja so namreč v Parizu mozaik z motivom Mone Lize, katerega avtor je anonimen uličen umetnik Invader, prodali za skoraj pol milijona evrov.

40 let od Rubikove kocke, igrače leta 1980