Miniaturno Rubikovo kocko je mogoče sestavljati ‒ če le vidite ploskve. Foto: AP/Maciej Komorowski
Miniaturno Rubikovo kocko je mogoče sestavljati ‒ če le vidite ploskve. Foto: AP/Maciej Komorowski

Kocka, katere ploskve merijo 9,9 milimetra, tehta komaj dva grama in je manjša kot konica prsta, a jo je vseeno mogoče reševati, so ob tem sporočili iz japonske družbe MegaHouse Corp., hčerinske družbe tretjega največjega proizvajalca igrač na svetu, korporacije Bandai Co., ki slovito igračo prodaja na Japonskem.

Miniaturna kocka je izdelana iz "ultranatančne kovine", kupcem pa jo bodo dostavili šele decembra za zdaj namreč zgolj zbirajo naročila. Čeprav je majhna, pa ta kocka še zdaleč ni poceni: kupci morajo namreč zanjo odšteti 198.000 jenov oz. dobrih 1600 evrov.

Najmanjšo Rubikovo kocko do zdaj so sicer premierno predstavili na razstavi, ki so jo pod pokroviteljstvo madžarskega veleposlaništva na Japonskem odprli v Tokiu in ki vključuje tudi umetnine, ki so jih sestavili iz majhnih kock.

Kot je znano, je kocko leta 1974 izumil madžarski arhitekt Erno Rubik, svetovno znana pa je postala, ko so jo šest let pozneje začeli izdelovati v Združenih državah Amerike. Velika uspešnica je bila predvsem na Japonskem, kjer so jo v prvih nekaj mesecih po začetku prodaje prodali več kot štiri milijone. Skupno pa so po vsem svetu v prvih dveh letih prodali več kot 100 milijonov primerkov omenjene igrače, njena priljubljenost pa tudi do danes ni upadla in velja za eno najbolj prodajanih igrač vseh časov.