V vesolje naj bi Roskozmos z izstrelišča Bajkonur že 5. oktobra poslal igralko Julijo Pereslid in režiserja Klima Šipenka, ki bosta na Mednarodni vesoljski postaji posnela film z naslovom Izziv. Šlo naj bi za igrani film, vesoljsko dramo, ki bo namenjena popularizaciji ruskih dejavnosti v vesolju in poveličevanju poklica kozmonavta.

36-letna Rusinja in leto starejši Šipenko bosta urjenje začela 1. junija, priprave pa bo snemala ruska televizija Channel One. Rusija bo s tem projektom postala prva država, ki bo igrani film dejansko posnela v vesolju.

Ameriška vesoljska agencija Nasa tako znova zamuja – načrti za snemanje hollywoodskega filma na Mednarodni vesoljski postaji v sodelovanju z igralcem Tomom Cruisom so namreč šele v povojih.

Tovrstni obisk naj bi osebo stal več deset milijonov ameriških dolarjev

Ruska vesoljska agencija pa namerava decembra na postajo poslati tudi japonskega milijarderja Jusakuja Maezavo. "Zelo sem radoveden, kakšno je življenje v vesolju. Načrtujem, da bom to odkril in delil s svetom na svojem kanalu YouTube," je dejal 45-letni milijarder. Na poti se mu bo pridružil tudi filmar Jozo Hirano, ki bo celotno avanturo tudi posnel.

Maezava, ki sicer skupaj z osmimi osebami na raketi podjetja SpaceX načrtuje tudi polet okoli Lune, in Hirano bosta s kazahstanskega Bajkonurja z raketo Sojuz poletela predvidoma 8. decembra. Oba sta zdravniške preglede že opravila, njuno urjenje za polet pa se bo začelo junija – v centru za urjenje Jurija Gagarina, ki je v ruskem Vesoljskem mestu blizu Moskve. Pot bo trajala 12 dni, zanju pa bo skrbel kozmonavt Aleksander Miškurin, ki je bil doslej na Mednarodni vesoljski postaji že dvakrat.

Tako bosta Maezava in Hirano prva japonska turista na tej postaji, kjer jih je bilo doslej sicer že osem. Nazadnje je bil leta 2009 tam Kanadčan Guy Labierte, soustanovitelj artistične skupine Cirque du Soleil. Cena poleta ni znana, ameriška revija Forbes pa ugiba, da tovrstni podvig stane med 20 do 35 milijoni ameriških dolarjev (okoli od 16,5 milijona do 29 milijonov evrov) na osebo.