Reševalna ekipa odpira kapsulo. Credit: NASA TV Foto: Nasa
Reševalna ekipa odpira kapsulo. Credit: NASA TV Foto: Nasa

Kapsula ameriškega zasebnega podjetja SpaceX je v morje padla ob 2.56 po lokalnem času (8.56 po srednjeevropskem) v Mehiškem zalivu pred obalo Paname. Let je trajal približno šest ur in pol, je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa. To je bil prvi nočni pristanek Nasine posadke na morju po letu 1968 oziroma odpravi Apollo 8.

Posnetek infrardeče kamere tik pred pristankom. Credit: NASA TV Foto: Nasa
Posnetek infrardeče kamere tik pred pristankom. Credit: NASA TV Foto: Nasa

Vesoljsko plovilo in posadko, v kateri so bili Američani Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker in Japonec Soiči Noguči, so šli na morje iskat z ladjami. Nasa je sporočila, da so astronavti dobro, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Zdaj jih bodo pregledali še zdravniki.

"V imenu posadke 1 in naših družin bi se vam radi zahvalili (...) Izjemno je, kaj je mogoče doseči, ko ljudje stopimo skupaj. Vi vsi spreminjate svet. Čestitke," je poveljnik odprave Hopkins po pristanku zapisal v Nasinem tvitu.

Pred tem se je pred odcepitvijo od vesoljske postaje sedmerici astronavtov, ki je ostala na Mednarodni vesoljski postaji (MVP), zahvalil za gostoljubje. "Se vidimo na Zemlji," jim je še dejal.

Novembra lani je bila četverica, ki je danes pristala na Zemlji, del prve "operativne" odprave na MVP-ju na plovilu podjetja Elona Muska (poglavje 3).

Pred tem sta maja dva Američana z njim poskusno poletela na vesoljsko postajo in na njej ostala dva meseca. To je bila prva izstrelitev na ISS z ameriških tal po letu 2011 in prva odprava s posadko, ki jo je opravilo zasebno podjetje.

Podrobneje o odpravi Crew-1 tukaj.

Nasini astronavti so se sicer pogosto domov vračali ponoči v dobi raketoplanov Space Shuttle, a so pristajali na kopnem.

Video 1: Odklop z MVP-ja

Video 2: Pristanek

Pred nekaj dnevi se je sicer z MVP-ja odklopila tudi ruska tovorna vesoljska ladja Progres MS-14 in se spustila v atmosfersko uničenje. Na postaji je bila od aprila lani (poglavje 4).

Video 3: Posnetek dogodka