Foto: Reuters
Foto: Reuters

81-letno Zinaido Kononovo so po operaciji črevesja 14. avgusta razglasili za mrtvo. O njeni smrti so obvestili svojce, ki so že začeli pripravljati vse potrebno za pogreb, njo pa so prepeljali v mrtvašnico bolnišnice.

A skoraj sedem ur pozneje, okoli osme ure zjutraj, je ena od zaposlenih v mrtvašnici ob prihodu na delo šokirana opazila, da Kronova leži na tleh. Izkazalo se je, da ta ni mrtva – še več: ponoči se je zbudila in poskušala vstati z mize za obdukcijo, pri čemer je padla. Reševalec, ki je naslednji stopil v mrtvašnico, je sprva mislil, da se je sodelavki zmešalo in se je začela pogovarjati z mrtvimi, a je kmalu ugotovil, da se je zgodilo nekaj drugega, dogajanje med drugim povzema britanski Mail Online.

Zinaido so nato hitro prepeljali na oddelek za intenzivno nego in pozneje na nadaljnje zdravljenje v večjo bolnišnico v Kursku, svojcem pa so tokrat sporočili bolj veselo novico kot večer pred tem. A žal veselje ni trajalo dolgo, saj je 81-letnica pet dni po dogodku tudi zares umrla zaradi omenjenih težav s črevesjem, družina pa se je odločila, da bo bolnišnico zaradi malomarnosti tožila.

Kot so v preliminarni raziskavi ugotovili na policiji, je bila Zinaida vsaj 15 minut klinično mrtva, nato pa zdravniki niso ustrezno preverili njenih življenjskih znakov. Prav tako niso upoštevali predpisanih dveh ur, kolikor morajo počakati, preden truplo pošljejo v mrtvašnico, in so Zinaido tja poslali že dobro uro po njeni domnevni smrti.