Klepetan in Malena sta bila najbolj znan par štorkelj na Hrvaškem in verjetno tudi širše. Po zgodbi Malene in Vokića sta bila posneta tudi dva filma, enega je snemal BBC. Foto: Ivica Galović/PIXSELL/BOBO
Klepetan in Malena sta bila najbolj znan par štorkelj na Hrvaškem in verjetno tudi širše. Po zgodbi Malene in Vokića sta bila posneta tudi dva filma, enega je snemal BBC. Foto: Ivica Galović/PIXSELL/BOBO

85-letni Vokić je za Maleno skrbel od leta 1993, ko jo je našel ustreljeno z zlomljenim krilom v bližini svoje Slavonskega Broda. Štorklja ni mogla več leteti, zato ji je zgradil gnezdo na strehi svoje hiše, čez zimo, ko se štorklje navadno odpravijo v Afriko, pa je zanjo skrbel na toplem.

Leta 2002 se je Malena zaljubila v Klepetana, ki se je nato vsako leto vračal k njej v gnezdo – tega je upokojenec večkrat obnovil – in s katerim sta po Vokićevi statistiki spočela 66 potomcev. Njuna zveza je postala "najslavnejša hrvaška ljubezenska zgodba", ki je vsako pomlad (letos že 19. leto zapored) kljub občasnim skrbem zaradi Klepetanove zamude doživela srečen konec.

A zdaj se je zgodilo neizogibno. "Da, poginila je. Junija je padla, ko se je spuščala z gnezda. Imel sem jo pri sebi v hiši kakšnih 10 dni, potem je pa umrla," je 85-letni Vokić skrušen razložil hrvaškemu časniku 24sata. Vokić dodaja, da je Maleno njeno prestreljeno krilo kar precej mučilo zadnje čase, poškodba ob padcu pa je očitno dodala svoje. Kljub pomoči veterinarja in oskrbi njenega lastnika je namreč zavračala hrano in se na koncu poslovila s tega sveta, je poročal hrvaški Index.

Vokić je za 24sata pojasnil, da jo je "pokopal na posebnem mestu", zdaj pa se bo posvetil skrbi za Klepetana: "To poletje nista imela mladičev. Ostala sva sama, jaz in Klepo."

"To je velik udarec zame. Za vse nas," je še dejal žalostni skrbnik Malene in dodal, da sta strta tudi Klepetan in njun sin. Klepetan namreč sploh ne želi v gnezdo, ampak hodi po dvorišču in išče svojo družico: "Sploh ne dojame, da je ni več," je Vokič še dejal za Index.

Štorklje v naravi živijo okoli 30 let, za najstarejšo, ki je živela v naravi, velja štorklja, ki so jo obročkali v Švici in ki je živela 39 let.