Foto: EPA
Foto: EPA

V Belorusiji rojeni izraelski šahovski velemojster je pozneje za BBC povedal, da si ni želel nikogar prizadeti ter da ljubi in spoštuje tako šah kot ženske. Smirin, ki je bil svoj čas uvrščen med 20 najboljših igralcev sveta, je v Astani v Kazahstanu, kjer je mednarodno tekmovanje potekalo, imel svoj prvenec kot komentator v angleščini.

Sprva je govoril o eni od tekmovalk, kitajski šahovski velemojstrici Džu Džiner. V šahu ženska lahko doseže naziv ženske velemojstrice, kar je nižje od šahovskega velemojstra. Ta naziv sicer lahko osvojijo tako moški kot ženske. Komentatorji so razpravljali, ali bi Džu Džiner lahko postala velemojster, ko je Smirin pripomnil: "Ona je ženska velemojstrica ali kaj? Zakaj hoče biti kot moški velemojster v tem primeru?"

Smirin je nato priznal, da je zasebno dejal, da "šah morda ni za ženske". Sokomentatorka Fiona Steil-Antoni mu je na to odgovorila: "Kar praviš, je, da šah morda ni za ženske." Smirin pa: "Tega nisem javno dejal ... šlo je za zasebni pogovor."

Sorodna novica Na eni strani šahovnice Laura Unuk, na drugi pa robot

A s tem še ni bilo konca njegovemu zapletanju. Dejal je tudi, da velemojstrica Aleksandra Gorjačkin "igra kot moški". "To je res," je dejal Smirin, ko so njegove izjave postavili pod vprašaj. "Igrala je v ruskem superfinalu. Zelo močen turnir. Imela je tudi 2600 plus rejting."

Steil-Antoni je na to pripomnila: "Kaj ima to skupnega z igranjem kot moški, lahko samo moški igrajo dobro?"

"Ne, ne," se je skušal izvleči Smirin. "Ampak igra s slogom, pozicijskim slogom ... Ampak, dobro, vedno sem radoveden, zakaj lahko ženske igrajo med moškimi, moški pa ne morejo med ženskami na ženskih turnirjih. Zanimivo vprašanje."

Užaljena tudi Smirinova sošolka

Smirinove izjave so prišle na uho več igralkam šaha, vključno z nekdanjo svetovno prvakinjo Susan Polgar, ki je komentatorja pozvala k javnemu opravičilu. Prav tako je zahtevala, da se ga zaradi "skrajno žaljivih" komentarjev nemudoma odpusti.

"Da bo jasno – Smirina poznam že več kot tri desetletja, vključno, ko sva bila sošolca na univerzi v Minsku," je poudarila. "Vedno sem imela dober odnos z njim in sem ga spoštovala kot šahista. Upam, da je imel samo slab dan. Bila bi zelo žalostna in razočarana, če iskreno misli tako."

Sorodna novica Damin gambit: kako posneti napeto nadaljevanko o šahu?

Ženska velemojstrica Gulrukhbegim Tokhirjonova je tvitnila: "Mar ni to čista oblika diskriminacije? Kako lahko tak moški dela za uradni Fidin prenos tako pomembnega ženskega prvenstva?" Ameriška šahovska prvakinja Jennifer Shahade pa je dodala: "Gnusno videti tak seksizem v prenosu ženskega prvenstva ... Fiona se je odlično odrezala v neprijetnem pogovoru, v katerem nikdar ne bi smela pristati."

Mednarodna šahovska zveza (FIDE) se je za vse skupaj nazadnje opravičila in pripetljaj označila za "zelo sramotnega". "Čeprav imamo veliko spoštovanja do velemojstra Ilye Smirina kot šahista, pa so nazori, ki jih je izrazil med prenosom, popolnoma nesprejemljivi in ne predstavljajo vrednot, za katerimi stoji FIDE," so zapisali v izjavi, ob tem pa dodali, da Smirin ne bo več sodeloval kot komentator.

Smirin je medtem za BBC povedal, da ga vse skupaj "malce bega", saj da "ni rekel ničesar zares slabega" ter si ni želel nikogar užaliti ali prizadeti. Pravi, da ga od dogodka ljudje obkladajo z "rasistom, seksistom in nacionalistom". "Kar sem rekel med prenosom, je bilo morda malce nevljudno, a nič več. In več kot očitno je bilo izrečeno v šali. Če bomo nadaljevali tako, bosta besedi 'moški' in 'ženska' kmalu izginili. Rad bi poudaril, da nisem želel nikogar prizadeti. Ljubim in spoštujem šah in ženske. Ne maram pa hinavščine."