Šaka – junakinja dneva. Foto: PU Kranj
Šaka – junakinja dneva. Foto: PU Kranj

Policisti še niso končali preiskave torkove domnevne nesreče pod Blegošem, saj jim še ni uspelo govoriti s poškodovanim moškim, ki so ga v sredo našli s pomočjo njegove psičke. Reševalci so v daljavi najprej opazili premike psičke in se nanje odzvali ter tako pravočasno našli tudi pogrešanega, ki je bil že močno podhlajen.

Najprej opazili gibanje psa

Kot je prepričan predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos, je psička Šaka odigrala zelo pomembno vlogo pri tem, da so planinca pravočasno našli. Iskalno akcijo, ki se je začela že v torek zvečer in se nadaljevala v sredo, je oteževala slaba vidljivost, saj je bilo območje zavito v meglo, pogrešani pa je bil oblečen v siva oblačila. Tako so reševalci najprej v daljavi opazili gibanje psa in predvidevali, da bi bil ob njem lahko tudi pogrešani.

Na ta način so lahko pravočasno locirali pogrešanega. Lokacijo, kjer so ga našli, bi sicer pozneje v vsakem primeru preiskali, saj je bila na območju, predvidenem za iskanje. Vendar pa je bil ponesrečenec že precej podhlajen, zato je štela vsaka ura ali celo minuta in bi bilo lahko podaljšanje iskanja zanj usodno.

Psička Šaka je ostala ob poškodovanem pogrešanem planincu

Pravi pasji karakter

Kot razmišljajo reševalci, je psička Šaka svojega gospodarja morda obvarovala tudi pred napadom zveri, ki so na tem območju, in tako pripomogla k temu, da je poškodovani preživel noč. Njegova druga psička Missy se je medtem vrnila k avtomobilu, kjer so jo reševalci prav tako nepoškodovano našli že v torek. Kot sklepajo reševalci, je ravnanje psičk narekoval njun karakter oziroma pasemske značilnosti.

39-letni planinec naj bi padel oziroma zdrsnil pri sestopu z Blegoša. Iskali so ga že v torek zvečer, v večjem obsegu pa je iskalna akcija, v kateri je sodelovalo več kot 30 gorskih reševalcev, vodnikov reševalnih psov in policistov, stekla v sredo zjutraj. Iskanje je potekalo na zelo zahtevnem, velikem, strmem in pomrznjenem terenu, ki ga je na višini nad 1400 metrov močno oviralo tudi zelo slabo vreme, in sicer gosta megla in močan veter.

Na težkem terenu je skoraj vsak iskalec prehodil do deset kilometrov. Pregledali pa so markirane poti, bližnjice in brezpotja. Pogrešanega so s pomočjo psičke našli nekaj po 13. uri na povsem drugem koncu, v Javorjevi dolini tik nad vasjo Volaka.

Psička Šaka reševalce pripeljala do poškodovanega lastnika