Dojenje v javnosti (fotografija je simbolična) med britanskimi petičneži ni sprejemljivo početje? Foto: EPA
Dojenje v javnosti (fotografija je simbolična) med britanskimi petičneži ni sprejemljivo početje? Foto: EPA
Princesa Michael of Kent (na fotografiji s soprogom) ima - milo rečeno - zanimive poglede na tematiko. Foto: EPA

Louise Burns, žena znanega igralca Nicka Burnsa, je želela v čajnici pregrešno dragega hotela s petimi zvezdicami podojiti trimesečno hčer, ko je k njej na hitro pristopilo osebje in od nje zahtevalo, naj se pokrije z nekakšnim velikim prtičkom. Bila je tako šokirana in osramočena, da so se ji ulile solze, pravi in dodaja, da se tja ne bo nikoli vrnila.

Desničarski politik Nigel Farage je ženske kmalu po incidentu pozval, naj vendar ne bodo "objestne" in gredo med dojenjem raje "sedet v kot", londonski župan Boris Johnson, prav tako konservativne politične usmeritve, pa se je strinjal, da morajo biti matere pri tem "diskretne" - kar koli že to pomeni.

Lonček je v svojem slogu pristavila še princesa Michael of Kent (plemiški naziv nosi po možu, vnuku kralja Jurija V. in bratrancu kraljice Elizabete II.), ki je brez sramu izjavila, da gre za "grozljivo početje", in za piko na i dodala še: "Sama nisem dojila. A mi je dojilja povedala, da je ogabno." Potem ko je ta izjava - pričakovano - dvignila veliko prahu, je plemkinja v spravljivem tonu dodala: "To ni nekaj, kar bi počela v javnosti, a vsak naj se odloči zase."

Princesa Michael of Kent, ki ima nemške in madžarske korenine, je stara znanka tabloidov, saj pogosto postreže s "sočnimi" izjavami. Med drugim je za neko ameriško modno revijo pred časom povedala, da ima "v žilah več modre krvi kot katera koli oseba, ki se je priženila v kraljevo družino po princu Philipu". Pred desetletjem je poskrbela tudi za rasistični izpad, ko je v neki newyorški restavraciji skupini temnopoltih obedovalcev, ki so bili malce preglasni za njen okus, zabrusila, naj "se vrnejo v kolonije, od koder so prišli".

Predstavnica zagovornikov dojenja v javnosti Emily Slough se je na dogajanje odzvala: "Za ženske, ki želijo z dojenjem svojim otrokom kar najboljše, je res škodljivo, da morajo poslušati takšne komentarje. Ne razumem, za kaj sploh gre. To ni ogabno. Ni grozljivo. Tako naj bi pač hranili svoje otroke. Ne razumem, zakaj ne morejo preboleti žensk in prsi - tako pač dojenčki jedo."

Na temo dojenja v javnosti se je oglasil celo premier David Cameron, ki je v izjavi zapisal, da je dojenje "popolnoma naravno" in da izjave tistih, ki so doječe matere postavili v neugoden položaj, označil za "nesprejemljive".