Materino mleko vsebuje vse hranilne snovi, ki jih potrebuje dojenček. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da je materino mleko edina hrana do 6. meseca dojenčkove starosti. Foto: EPA
Materino mleko vsebuje vse hranilne snovi, ki jih potrebuje dojenček. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da je materino mleko edina hrana do 6. meseca dojenčkove starosti. Foto: EPA
Otroški voziček
Med mogočimi razlagami za pozitiven učinek dojenja na zdravje mame je dejstvo, da se med tvorbo mleka sproščajo hormoni sreče. Foto: EPA

Raziskovalci so v študiji, objavljeni v reviji Maternal and Child Health, pozvali k večji podpori žensk, ki ne morejo dojiti. Pozitivni učinki dojenja na zdravje dojenčka so nedvomni in tudi Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da dojenček prvih šest mesecev uživa zgolj materino mleko, poroča BBC.

Raziskovalci univerze v Cambridgeu so zapisali, da v nasprotju s pozitivnim učinkom dojenja na zdravje otroka učinek dojenja na mater ni bil nikoli v celoti raziskan. Statistika kaže, da približno desetina žensk po porodu zapade v depresijo.

Raziskovalci so proučili podatke o 13.998 rojstvih na jugozahodu Anglije, ki so pokazali, da se je pri tistih, ki so načrtovale dojenje in potem tudi dejansko dojile, tveganje za poporodno depresijo zmanjšalo za 50 odstotkov. Na drugi strani pa se je tveganje za depresijo povečalo med ženskami, ki so želeli dojiti, a potem tega niso mogle.

"Zdi se, da ima dojenje zaščitni učinek, vendar pa je potem tu tudi druga plat kovanca," je dejala ena od raziskovalcev Maria Iacovou. "Tiste, ki so želele dojiti, pa niso mogle, so imele največje tveganje od vseh skupin." Zaradi majhnega števila žensk, ki so dojile več mesecev, pa raziskovalci niso proučili dolgoročnega učinka dojenja na poporodno depresijo.

Strokovnjakinja je ob tem dejala, da morajo biti zdravstveni delavci zelo pozorni. "Prav je, da se mamam pove, da imajo pravico do dojenja, ki ima številne pozitivne učinke, vendar pa je treba znova premisliti o tem, kako podpreti tiste, ki so želele dojiti, pa tega potem niso mogle, in kakšen učinek ima to lahko na njihovo zdravje."

Med mogočimi razlagami za pozitiven učinek dojenja na zdravje mame je dejstvo, da se med tvorbo mleka sproščajo hormoni dobrega počutja, še poroča BBC. Ob tem pa Iacovoujeva dodaja, da ima lahko velik (negativen) vpliv na počutje matere tudi njen občutek oz. dojemanje, da je "zatajila" kot mati. Dobro zdravstveno stanje matere ima dober učinek tudi na otroka, še poudarja.

"Mame so po porodu pogosto izpostavljene pritisku: čutijo bolečine, pogosto so neprespane in se počutijo tesnobno," pravi Rosemary Dodds iz ene od dobrodelnih organizacij za starše. "Dojenje lahko pomaga pri sproščanju matere in zmanjšanju stresa, tako da ima lahko vlogo pri preprečevanju duševnih težav."